Eşrefoğlu Rumi Hz kimdir?

İçindekiler:

  1. Eşrefoğlu Rumi Hz kimdir?
  2. Eşrefoğlu Rumi Hangi yüzyıl?
  3. Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvuf?
  4. Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvufi?
  5. Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvufi yorum?
  6. Tasavvuf islam'a aykırı mı?

Eşrefoğlu Rumi Hz kimdir?

Eşrefoğlu Abdullah Rûmî (ö. 1469), Türk şair, mutasavvıftır. İznik doğumlu Abdullah'ın babasının zamanında Mısır'dan Anadolu'ya göçmüştür. Babasının ismi genelde Seyyid Ahmed-ül Mısrî olarak geçer. Bu künyedeki Seyyid, şahsın İslam dininin son peygamberi Muhammed'in sülalesine dayandığını gösteren bir ibaredir.

Eşrefoğlu Rumi Hangi yüzyıl?

XV. yüzyıl tasavvufî Türk edebiyatının en önemli şâir, mutasavvıf ve düşünce insanlarından birisi olan ve daha çok Divan ve Müekki'n-Nüfus isimli eseriyle tanınan İznikli Eşrefoğlu Abdullah-ı Rûmî ile ilgili olarak daha önceki yıllarda, yukarıda bahsettiğimiz kültür kopukluğuna bir nebze olsun çare aramak için ...

Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvuf?

Sonunda Hama'dan İznik'e geri döndüğünde Eşrefoğlu büyük bir mutasavvıftır. İznik'te başlarda münzevi bir yaşam sürse de daha sonraları halkla iletişime geçmiş kendi tasavvufi görüşünü yaymıştır. Burada Eşrefoğlu Rumi kurucusu olduğu ve Kâdirîliğin bir kolu olan Eşrefîliği yayar.

Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvufi?

Her ne kadar teknik bakımdan çok büyük başarı göstermese de, Türk tasavvufi halk edebiyatının en önemli isimlerindendir. Eşrefoğlu'nun en önemli eseri Divan'ı olsa da, Müzekinnüfûs isimli meşhur bir eseri de bulunur. Müzekinnüfûs dini ve tasavvufi nasihatler içeren bir eserdir.

Eşrefoğlu Rumi hangi tasavvufi yorum?

Orta yaşlarında, bazı söylentilere göre 40 yaşlarındayken, ilim eğitimini sonlandırır ve dönemin ünlü fakihlerinden birinin yanında çalışmaya başlar. Buna rağmen tüm bu zaman boyunca tasavvufa olan ilgisi artmıştır ve sonunda ilmi bir kenara bırakıp tasavvufi hayat tarz ve görüşüne girer.

Tasavvuf islam'a aykırı mı?

Tasavvufta peygamber yoluyla Allah'a ulaşmak vardır. Mistisizmde peygamber veya bir mürşid-i kâmil yoktur. Tasavvuf şeriat kurallarının üzerine bina edilmiş olup İslam dininin bir yüzüdür. Tasavvuf İslam'dan bağımsız düşünülemez.