Korbaşı ne demek?

İçindekiler:

  1. Korbaşı ne demek?
  2. Basmacı Hareketi kimler var?
  3. Basmacı hareketinin temel amacı nedir?
  4. Hokand da kurulan Türkistan özerk hükümetinin önemi nedir?

Korbaşı ne demek?

Basmacı Hareketi, Türkistan'da Sovyet yönetimin baskılarına karşı 1918'de başlayıp, 1930'ların başlarına dek süren isyan ve direniş hareketidir. ... Ruslar bu harekete “basmacı hareketi” derken; harekete katılan savaşçılar kendilerini daha çok “Korbaşı” olarak adlandırmışlardır.

Basmacı Hareketi kimler var?

Çarlık döneminde Türkistan, Başkurdistan ve Kırım'da Rus kolonizatörlere karşı saldırılar, soygunlar düzenleyen fakat yerel halka dokunmayan çeteler yaygındı. 1917 Sovyet Devrimi'nden sonra Türkistan'da Ruslara başkaldıran bu siyasal amaçlı örgütlere de Ruslar tarafından Basmacı adı yakıştırıldı.

Basmacı hareketinin temel amacı nedir?

Basmacı hareketlerinin tek gayesi, "Türkistan Türkistanlılarındır" sloganında ifadesini bulan, Türkistan'ı Ruslar'dan kurtararak istiklâline kavuşturmaktı. Basmacı Hareketi 1918 yılında Korbaşı Ergaş'ın liderliğinde Hokand şehrinde başladı ve kısa zamanda diğer bölgelere de yayıldı.

Hokand da kurulan Türkistan özerk hükümetinin önemi nedir?

Türkistan Millî Özerk Hükûmeti, Türkistan Millî Muhtar Hükûmeti, 1917'de Rus devriminin meydana geldiği dönemlerde eski Hive, Hokant ve Buhara hanlıklarının topraklarının üzerinde özerkliğini ilan eden ve ileride diğer iki Türki bölgeyle (Alaş Orda ve İtil-Ural)birleşmeyi öngören hükûmet.