Kakma sanatçısına ne denir?

İçindekiler:

  1. Kakma sanatçısına ne denir?
  2. Kakma sanati ne demek?
  3. Gümüş kakma sanatı ne demek?
  4. Osmanlıda kakma sanatı nedir?
  5. Kündekari nasıl yapılır?
  6. Sedef kakma kursu nedir?

Kakma sanatçısına ne denir?

Sedef kakmacılık işine sedefkâri, sedef kakma yapan ustaya sedefkâr denilmektedir. Bağa, fildişi, kemik, çeşitli filetolar ve altın, gümüş gibi kıymetli madenler de sedefkârlıkta kullanılan malzemelerdir. İlk çağın en eski uygarlıklarında görülmekle birlikte, sedefin eşyada süs ögesi olarak uygulanışı çok sonradır.

Kakma sanati ne demek?

Çeşitli kaplama, fildişi, kemik, sedef, formika, seramik, mermer ve metal levhala gibi oyulmaya müsait maddelerin, eldeki taş mücehver veya diğer değerleri maddelerin biçimine tıpatıp yerleştirilecek şekilde oyularak elde edilen kompozisyonların yüzeylerinin üzerindeki yuvalarına yerleştirilmesine kakma sanatı ...

Gümüş kakma sanatı ne demek?

Sanatta ise "Kakma" işlemi, gümüşün çelik kalemlerle arka yüzünden kabartılması ve ön yüzünden çökertilmesi işlemine verilen isimdir. ... Gümüşün zifte yatırılmasından sonra, işlenmek üzere şeffaf kağıda hazırlanan desen ters olarak gümüş plaka üzerine yapıştırılıyor.

Osmanlıda kakma sanatı nedir?

istenilen şekillerde ve uygun keskin-kesici aletler kullanılarak; oyarak açılan yuvalara, diğer bir maddeden (Sedef, Gümüş, Altın, Taş, Mermer, Tahta vs) oyulan şeklin aynısından kesilmiş parçaların kakarak yerleştirilmesi işine verilen isimdir.

Kündekari nasıl yapılır?

Kündekâri küçük ölçüde geometrik parçaların birbirine geçmesi ile elde edilir. Bu parçaların ahşap suları damarları birbirine zıt vaziyette konulduğu, biri diğerinin nem ve ısıdan çarpılmasına engel olduğu için bu yöntemle üretilen kapı kanatları yüzyıllarca düzgünlüğünü korumuştur.

Sedef kakma kursu nedir?

Sedef Kakma; motifleme, işleme, oyma, sedefleme, temizleme ve bakım işlerini yapabilen bireydir. Sedef Kakma Kursu ise Sedef Kakma mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 272 saatlik Sedef Kakma Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır.