Ülkemizin mutlak konumu nedir?

İçindekiler:

  1. Ülkemizin mutlak konumu nedir?
  2. Türkiye'nin matematik konumu nereden geçer?
  3. Türkiye'nin mutlak konumu neyi etkiler?
  4. Konum sıcaklığı etkiler mi?

Ülkemizin mutlak konumu nedir?

Türkiye'nin Mutlak Konumu ve Diğer Örnekler Ülkemizin mutlak konumu 36-42 derece kuzey paralelleri ile 26-45 derece doğu meridyenleri arasında kalan bölgede bulunur. Bunun anlamı Türkiye, Greenwich baz alınarak doğu yarım küre içerisinde yer almaktadır. Ekvator baz alınarak da Kuzey Yarım Küre'de bulunur.

Türkiye'nin matematik konumu nereden geçer?

Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir. Türkiye'nin uç noktalarından olan meridyen, Türkiye'nin en doğusundan geçer. ... 45. doğu meridyen antimeridyeni olan 135. batı meridyeni ile tam meridyen dairesi oluşturur.

Türkiye'nin mutlak konumu neyi etkiler?

Güneyden kuzeye doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı azalır. Bu nedenle güneyden kuzeye doğru gidildikçe sıcaklık genellikle azalır. Kuzeye doğru gidildikçe denizlerin tuzluluk oranı azalır. Kuzeye doğru gidildikçe kalıcı kar alt sınırı, tarım, orman, yerleşme üst sınırı deniz seviyesine yaklaşır.

Konum sıcaklığı etkiler mi?

Güneyinden kuzeyine güneş ışınlarının düşme açısı daraldığı için, sıcaklık azalır. Dağların güney yamaçları güneşe dönük (bakı konumunda) olduğu için daha sıcaktır. Kuzeyden esen rüzgârlar sıcaklığı düşürürken güneyden esen rüzgârlar artırır.