Klebsiella pneumoniae üredi nedir?

İçindekiler:

  1. Klebsiella pneumoniae üredi nedir?
  2. Klebsiella mikrobu nasıl bulaşır?
  3. Klebsiella pneumoniae bakterisi neden olur?
  4. Hastane enfeksiyonu nasıl yayılır?
  5. Hastane enfeksiyonu nelere sebep olur?
  6. Hastane enfeksiyonu ne kadar sürede geçer?

Klebsiella pneumoniae üredi nedir?

Klebsiella pneumoniae Gram negatif, kendiliğinden hareketi olmayan, kapsül içerisinde, fermantasyon yapabilen bir bakteri türüdür. Normal flora olarak, ağız, deri ve bağırsakta olmasına rağmen, aspire edilmesi durumunda, akciğerde yıkıcı hasarlara neden olmaktadır.

Klebsiella mikrobu nasıl bulaşır?

Bakteriler, tipik olarak ventilatör ekipmanının ve kateterlerin kontaminasyonu veya sağlık tesisindeki diğer tüp tipleriyle doğrudan temas yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca kişiden kişiye dokunarak da yayılmaktadır, ancak hava yoluyla yayıldığı bilinmemektedir.

Klebsiella pneumoniae bakterisi neden olur?

Toplum kökenli Klebsiella pneumoniae, hastane ortamının dışında toplum kökenli pnömoni olarak ortaya çıkmaktadır, ancak bu nadir bir durumdur. Bu gibi durumlar zayıf bağışıklık sistemi olan, özellikle alkole bağımlı veya diyabetli kişileri etkilemektedir.

Hastane enfeksiyonu nasıl yayılır?

Ya da sağlık personeli bir hastadan diğerine giderken el hijyenine dikkat etmezse mikropları elleriyle bir hastadan diğerine taşır. Ortak olarak kullanılan malzemelerden ve cansız yüzeylerden de hasta bu enfeksiyonu kapabilir. Bu nedenle en önemli nokta el temizliğidir.

Hastane enfeksiyonu nelere sebep olur?

Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.

Hastane enfeksiyonu ne kadar sürede geçer?

Genel olarak, hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra ve taburcu olduktan sonraki 10 gün içinde meydana gelen enfeksiyonlar hastane enfeksiyonu kabul edilir. Protez varlığında operasyon sonrası 1 yıl içinde meydana gelen protez enfeksiyonları hastane enfeksiyonu olarak kabul edilir.