Isagoci kime aittir?

İçindekiler:

  1. Isagoci kime aittir?
  2. Isagoci nedir felsefe?
  3. Mantık eseri kimin?
  4. El Medhal kimin?
  5. Isagoci adıyla ilk eser kimin tarafından yazılmıştır?
  6. Makulatı Aşere ne demek?
  7. 5 tümel nedir?
  8. Mantığı Arapçaya tercüme eden kimdir?
  9. Mantık kaça ayrılır?
  10. Makülat ne demek?
  11. Kategori ne demek felsefe?
  12. 5 tümel nedir mantık?
  13. Tümel nedir örnekler?
  14. Hangi devlet Yunan düşünürlerinin ve bilginlerinin eserlerini Arapçaya tercüme ettirmiştir?
  15. Kaç çeşit mantık vardır?
  16. Emir cümleleri önerme midir?

Isagoci kime aittir?

İsagocî'nin bilinen ilk şerhi on dördüncü yüzyılda yaşamış olan Hüsameddin Kâtî tarafından yapılmıştır. On beşinci yüzyıl müelliflerinden Muhyiddin et-Tâlişî de bu şerhe bir haşiye yazmış ve böylece günümüze kadar devam eden bir gelenek ortaya çıkmıştır.

Isagoci nedir felsefe?

Uzun zamanlar Müslüman dünyasında standart mantığa giriş metni olarak kaldı ve teoloji, felsefe, gramer ve içtihat çalışmalarını etkiledi. Bu eserin uyarlamaları ve özetlerinin yanı sıra, Müslüman filozofların mantık üzerine yaptığı birçok bağımsız eserlere de İsagoci adı verilmiştir.

Mantık eseri kimin?

Bugün bildiğimiz anlamdaki mantık üzerine ilk bütünsel düşünme ve araştırmayı Aristoteles yapmıştır.

El Medhal kimin?

Fârâbî'nin Kitâbu Îsâgûcî ey el-Medhal adlı eseri, süreç içerisinde, Organon'un bir parçası hâline getirilen Eisagoge'nin konuları üzerine yapılmış bir çalışmadır.

Isagoci adıyla ilk eser kimin tarafından yazılmıştır?

Süryânî asıllı Yeni Eflâtuncu filozof Furfûriyûs'un (ö. 304), Aristo'nun mantık kitaplarının ilki olan Kategoriler'in anlaşılmasını sağlamak amacıyla kaleme aldığı, bu sebeple de isagoge (eisagoge "giriş") adını verdiği eserin asıl konusu yazarın "beş ses" veya "beş lafız" (quinqui voces) dediği "beş küllî"dir.

Makulatı Aşere ne demek?

MAKŪLÂT. (ﻣﻘﻮﻻﺕ) i. (Ar. makūle'nin çoğul eki -āt almış şekli makūlāt) Makūleler. ѻ Makūlât-ı aşere: Cevher, kem, keyf, izâfet, fiil, infial, metâ (zaman), eyne (mekân), hey'et, vaz' diye isimlendirilen on kategori.

5 tümel nedir?

Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.

Mantığı Arapçaya tercüme eden kimdir?

Nicholas Rescher, The Development of Arabic Logic adlı esrinde Arapça'ya mantığı ilk tercüme eden yirmiden fazla mütercim ismi saymaktadır ki onlardan bazıları şunlardır: Muhammed İbn el-Mukaffa (750-815), Yahya İbn el-Bitrik (770-830), el-Bermeki (780-840), İbn Naime (780-840), Huneyn b. İshak, (809-877), İshak b.

Mantık kaça ayrılır?

Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık. ... Formel veya genel mantık: Buna sûrî mantık da denir.

Makülat ne demek?

Grekçe'de "bir şeyi niteleme, tarif, ifade" anlamındaki kategoreinin Arapça karşılığı olan kavl kelimesinden türetilen makūle ve çoğulu makūlât "bir varlık veya nesne karşısında onu tarif etmek için söylenen sözler" mânasına gelmektedir (Fârâbî, el-Maḳūlât, s. 116).

Kategori ne demek felsefe?

Kategori ya da ulam, felsefi anlamda genel olarak öznitelik ya da bir nesneye yüklenen nitelik olarak anlaşılır. Kategoriler, bir konunun anlam ve sınırlarını, içerik ve biçiminin çerçevesini belirler. Kategoriler, koşulu kendilerinde mevcut olan genel niteliklerdir; bu anlamda ve dolayısıyla koşulsuzdurlar.

5 tümel nedir mantık?

Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.

Tümel nedir örnekler?

Tümel (Mantık ve felsefede) belli bir kümeye ait şeyleri içine alan toplam, yani bir anlamda kavramı ifade etmek için kullanılan kelimedir. Örneğin kalem ya da portakal kavramlarını (tümellerini) düşünelim. Aslında kalem derken belli bir kalemi değil, yazma işine yarayan tek bir eşyayı kastediyorum.

Hangi devlet Yunan düşünürlerinin ve bilginlerinin eserlerini Arapçaya tercüme ettirmiştir?

Avrupa'da okullar yaygınlaşmaya başladığında Emeviler, Yunan filozoflarının eserlerini Arapça'ya tercüme ettirmekteydi. Ardından Yunan, Mısır, Asur ve Hintlilerin kitapları Abbasi halifesi El-Mansur tarafından 754'ten itibaren Arapça'ya tercüme ettirildi. Tercümanlar Süryani veya Harranlı idi.

Kaç çeşit mantık vardır?

Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.

Emir cümleleri önerme midir?

gibi ifadeler birer cümledir. Fakat bu gibi (emir, soru, dilek vs. bildiren) cümleler bir önerme değildir. Çünkü önermeler, bir yargı dile getirirler.