Beyinde damar yumağı neden oluşur?

İçindekiler:

  1. Beyinde damar yumağı neden oluşur?
  2. Beyinde Kavernom ne demek?
  3. AVM hastalığı neden olur?
  4. Kavernom nedir belirtileri?
  5. Kavernom Anjiyom nedir?
  6. AVM tedavi edilmezse ne olur?
  7. AVM hastalığı genetik mı?
  8. Kavernom büyür mü?

Beyinde damar yumağı neden oluşur?

AVM (damar yumaklağı), doğuştan itibaren var olan bir hastalıktır. AVM'lerinin, beyin damarlarının bir kısmının anne karnında hatalı gelişimi sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Ancak, kesin nedeni ve oluşum mekanizması bilinmemektedir. Beyin damar yumakları, 5000 kişide bir görülen (1/ 5000) ender bir hastalıktır.

Beyinde Kavernom ne demek?

Kavernom (Kavernöz hemanjiom) çoğunlukla beyinde, nadiren de omurilikte yerleşen bir damarsal bozukluktur. Çoğunlukla boyutları küçüktür. Ancak nadiren çok büyük boyutlara ulaşabilir. Genellikle tek bulunur ama çok sayıda da görülebilir.

AVM hastalığı neden olur?

Hücrelerin beslenmesi ve atıkların uzaklaştırılması bu yapı sayesinde mümkündür. AVM hastalığı, iç organların atardamarlar ile toplardamarlar arasında, bilinmeyen bir nedenden ötürü kılcal damar ağı gelişemediğinde, atardamarların ve toplardamarların direkt bağlantılı hale gelmesiyle oluşan lezyonlardır.

Kavernom nedir belirtileri?

Yırtılmış kavernomlar geçmiş baş ağrılarından farklı ani şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ışığa duyarlılık, bayılma veya bilinç kaybı, nöbet vb. belirtilerle kendisini gösterir. MRI taramaları, kavernomun varlığını belirlemek için mevcut en güvenilir tanı aracıdır.

Kavernom Anjiyom nedir?

Kavernom anormal, deforme olmuş kan damarı kümelenmesidir... Beyinde, omurilikte, beyin zarlarında veya sinir sisteminde görülebilir.. Kavernöz malformasyon, anjiyom, kavernöz hemanjiyom veya intrakraniyal vasküler malformasyon olarakta adlandırılabilir..

AVM tedavi edilmezse ne olur?

Eğer tedav edilmezse AVM genişlema yada subaraknoid ve kanar ve beyin içinde kanar yada subaraknoid kanama olur beyinde hasar oluşur. Kanamanın hasaralama etkisi kanamanın büyüklüğü ve yeri ile ilişkilidir. Derin yerleşimli olan AVM'ler yüzeyel olanlara göre daha fazla hasar verirler.

AVM hastalığı genetik mı?

Genellikle doğuştan olduğu varsayılır ve bir damar anomalisidir. Bu hastalığa büyük oranda merkezi sinir sisteminde rastlanılsa da vücudun her yerinde oluşabilir. AVM'lerin genetik bir bozukluktan kaynaklandığı düşünülmemektedir.

Kavernom büyür mü?

Omurga gibi vücudun diğer bölümlerinde de oluşabilmesine rağmen genellikle beyinde veya omurilikte meydana gelir. Kavernomlar ayrıca kavernöz anjiyom, kavernöz hemanjiyom veya serebral kavernöz malformasyon olarak da adlandırılır. Büyüyebilir ancak kanserli değildir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.