Anayasa Mahkemesi nedir yetkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesi nedir yetkileri nelerdir?
  2. Anayasa Mahkemesinin kararları kesin midir?
  3. Anayasa Mahkemesi'nin görevleri nelerdir maddeler halinde?
  4. Hakkında üyelikten çıkarma kararı verilen 1 üye bu kararın kendisine tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde mahkemeye itiraz edebilir?
  5. Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar mı?
  6. Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar erteler?
  7. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?
  8. Anayasa Mahkemesi hangi kanunu denetleyemez?
  9. Anayasa Mahkemesi'ne kanun yayınlandığı tarihten itibaren kaç gün içinde şekil bozukluğu yönünden dava açılabilir?
  10. Anayasa Mahkemesi kararları Yargıtayı bağlar mı?
  11. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruyu kimler yapabilir?
  12. Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük uygulanır mı?
  13. Anayasa Mahkemesi neyi iptal edemez?
  14. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi konularda?
  15. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru harcı nereye yatırılır?

Anayasa Mahkemesi nedir yetkileri nelerdir?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'deki anayasal yüksek yargı organlarından biridir. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar.

Anayasa Mahkemesinin kararları kesin midir?

Bireysel başvuru incelemesinde Komisyonlar, Bölümler ve Genel Kurul tarafından verilen kararlar kesindir.

Anayasa Mahkemesi'nin görevleri nelerdir maddeler halinde?

Anayasa Mahkemesinin görevleri; norm denetimi, bireysel başvuru, yüce divan yargılamaları, siyasi parti kapatma davaları, siyasi partilerin mali denetimi, yasama dokunulmazlığı işleri, milletvekilliğinin düşmesi işleri şeklinde sıralanabilir.

Hakkında üyelikten çıkarma kararı verilen 1 üye bu kararın kendisine tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde mahkemeye itiraz edebilir?

Bu karar aleyhine baro yönetim kurulu üyeleri karar tarihinden, o yer Cumhuriyet savcısı kararın kendisine verildiği, ilgili ise kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde Türkiye Barolar Birliğine itiraz edebilirler.

Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar mı?

“Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”.

Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar erteler?

Örneğin, Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılında Resmi Gazete'de3 yayımlanan kararıyla, bir kanun hükmü iptal edilmiş ve iptal hükmünün altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?

“Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten; başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.”

Anayasa Mahkemesi hangi kanunu denetleyemez?

Görev ve Yetkileri Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.

Anayasa Mahkemesi'ne kanun yayınlandığı tarihten itibaren kaç gün içinde şekil bozukluğu yönünden dava açılabilir?

Şekil bakımından denetleme, Cumhurbaşkanınca veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin beşte biri tarafından istenebilir. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren on gün geçtikten sonra, şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açılamaz; def'i yoluyla da ileri sürülemez (m.148/2).

Anayasa Mahkemesi kararları Yargıtayı bağlar mı?

Anayasanın 153. maddesine göre de, Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir ve Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruyu kimler yapabilir?

Anayasa Mahkemesine (AYM) Kimler Başvurabilir? Anayasa Mahkemesine (AYM); Anayasa'da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye' nin taraf olduğu ek protokollerde, güvence altına alınan hakları ihlal edilen herkes, bireysel başvuru yapabilir. Özel hukuk tüzel kişileri (dernekler, vakıflar, şirketler vb.)

Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük uygulanır mı?

Nitekim Anayasa Mahkemesi 12.12.1989 tarih ve 1989//48 karar sayılı kararında, “ Türk Anayasa sisteminde Devlete güven ilkesini sarsmamak ve ayrıca Devlet yaşamında karmaşaya ne- den olmamak için iptal kararlarının geriye yürümezliği kuralı kabul edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi neyi iptal edemez?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. ... Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi konularda?

Anayasa' da koruma altına alınan ve ihlali halinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusu yapılabilecek diğer haklar şunlardır:
  • Örgütlenme ve toplanma hakkı
  • Mülkiyet hakkı
  • Eğitim ve Öğrenim hakkı
  • Serbest seçim hakkı
  • Temel hak ve Hürriyetlerin korunması (Etkili başvuru hakkı)
  • Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağıdır.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru harcı nereye yatırılır?

Bireysel başvuru yapmak için ücret ödemem gerekiyor mu? Bireysel başvuru harca tabidir. Başvuru ücreti Maliye veznelerine yatırılabilir. Ayrıca başvuru, doğrudan Anayasa Mahkemesine yapılıyorsa aynı anda başvuru ücreti de ödenebilir.