Cadasil hastalığı ne demek?

İçindekiler:

  1. Cadasil hastalığı ne demek?
  2. Cadasil tedavisi var mı?
  3. Cadasil hastalığı neden olur?
  4. Cadasil NOTCH3 nedir?
  5. Demans hastalığı belirtileri nelerdir?
  6. Moya Moya hastalığı Nedir?
  7. NOTCH3 gen mutasyonu nedir?
  8. Demans hastalığı nedir?
  9. Moyamoya hastalığının nedenleri nelerdir?
  10. Vasküler demans iyileşir mı?
  11. Moya Moya Hastalığı Nedir?

Cadasil hastalığı ne demek?

Subkortikal Enfarkt ve Lökoensefalopati ile giden Otozomal Dominant Serebral Arteriyopati veya daha sık kullanılan ismiyle CADASİL inme ve benzeri diğer bozukluklara yol açan genetik bir hastalıktır. Bu sendrom öncelikli olarak beyin damarları olmak üzere küçük damarlardaki kan akışına etki etmektedir.

Cadasil tedavisi var mı?

İleri yaşlarda ortaya çıkan demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI'dır. Ne yazıkki Demans ve Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve hastaya iyilik hali sağlamaya, semptom ve bulgularını rahatlatmaya yöneliktir.

Cadasil hastalığı neden olur?

CADASIL'e NOTCH3 genindeki bir mutasyon neden olmaktadır. Bu bozukluk sıklıkla gözden kaçmakta ya da yanlış tanılandırılmaktadır. Sıklıkla lezyonlar kliniğe migren, inme, geçici iskemik ataklar, bilişsel bozulma ve mizaç bozukluğu olarak yansımaktadır.

Cadasil NOTCH3 nedir?

CADASIL (Cerebral Autosomal Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarcts and Leuko- encephalopathy/Serebral otozomal dominant arte- riyopati ile subkortikal enfarktlar ve lökoensefalo- pati) Notch3 gen mutasyonundan kaynaklanan, bir serebral küçük damar hastalığıdır.

Demans hastalığı belirtileri nelerdir?

Demans belirtileri, nedenine bağlı olarak değişiklik gösterse de yaygın belirtileri şunlardır:
  • Bilişsel değişiklikler.
  • Hafıza kaybı
  • İletişimde ya da kelime bulmakta zorlanma.
  • Görsel beceriler ve yön bulma becerilerinde eksiklik.
  • Akıl yürütme ve sorun çözmede zorlanma.
  • Karışık işleri yürütmede zorlanma.
Daha fazla öğe...

Moya Moya hastalığı Nedir?

Moya moya hastalığı beyin damarlarından a. cerebri anterior ve a. cerebri media'da daralma ya da kapanma sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bazı vakalarda bu bölgede anormal bir damarlanma yapısı ortaya çıkmaktadır, bundan dolayı japonca'da sigara dumanı anlamına gelen moya moya ismi verilmektedir.

NOTCH3 gen mutasyonu nedir?

Serebral otozomal dominant arteriyopati ile subkortical enfarklar ve lökoensefalopati (CADASIL), kromozom 19 üzerindeki NOTCH3 genindeki mutasyonlar sonucu oluşan kalıtsal bir küçük damar hastalığıdır.

Demans hastalığı nedir?

Demans;öğrenme,bellek,oryantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile karakterize, sosyal ve iş hayatını etkileyen, santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır.Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir.

Moyamoya hastalığının nedenleri nelerdir?

Moyamoya hastalığı hakkında bilgi sayısı her ne kadar çok olsa da, hastalığın neden oluştuğuna dair net bilgiler bulunmamaktadır. Araştırmalar, hastaların genetik bir yatkınlığının olmasından, kafaya alınan travmatik darbelere kadar, türlü türlü nedenler ortaya koymaktadır.

Vasküler demans iyileşir mı?

Vasküler demansın her ne kadar tedavisi mümkün ol- masa da, mümkün olduğunca erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü hastalığın ilerle- mesi çoğu durumlarda erken tanı ve tutarlı bir tedavi ile geciktirilebilmektedir.

Moya Moya Hastalığı Nedir?

Moya moya hastalığı beyin damarlarından a. cerebri anterior ve a. cerebri media'da daralma ya da kapanma sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bazı vakalarda bu bölgede anormal bir damarlanma yapısı ortaya çıkmaktadır, bundan dolayı japonca'da sigara dumanı anlamına gelen moya moya ismi verilmektedir.