Tenkihu l Menat nedir?

İçindekiler:

  1. Tenkihu l Menat nedir?
  2. Talil etmek ne demek?
  3. Gaibin şahide kıyası ne demek?
  4. Menat ne?
  5. Istihsan ne demek örnek?
  6. Taabbudi hükmün temel özellikleri nelerdir?
  7. Talil ne demek TDK?
  8. Istidlal ne demek İslâm?
  9. Istidlal ne demek TDK?
  10. Tam istikra ne demek?
  11. Istikra ne demek Osmanlıca?
  12. Menat putunu kim getirdi?
  13. İstihsan şer'i bir delil midir?
  14. Itikadi hükümler ne demek?
  15. Ahkamı Asliyye nedir?
  16. Talil ne demek Arapça?

Tenkihu l Menat nedir?

Tenkîhu‟l-Menât/طﺎﻧﻣﻟا ﺢﯾﻘﻧﺗ: Hüküm için illet olmaya elverişli vasfı, hükümle ilgili bulunan diğer vasıflar arasından seçerek belirlemektir/ortaya koymaktır.

Talil etmek ne demek?

TÂLİL. 1. Sebep bulma, bahâne gösterme: Bu emir ne tâlil ne de taallül kabul ediyordu (Ahmet Râsim). 2. fels.

Gaibin şahide kıyası ne demek?

"Aynı anlamı ve illeti taşıyan iki şeyin aynı hükmü, ayrı anlam ve illeti bulunan iki şeyin de farklı hüküm alması" şeklinde de tanımlanan bu kıyas değişik ekollere mensup kelâmcılarca değişik şekillerde açıklanmıştır. ... Halbuki gāibin şahide kıyas edilmesi özel bir delil getirme tarzıdır (İbn Metteveyh, I, 165).

Menat ne?

Menat veya Manah, Arap mitolojisinde bir tanrıça. ... Putlar Kitabı'na (Kitab el-Esnam) göre İslam öncesi dönemde Araplar Manat'ın kader tanrıçası olduğuna ve üç baş tanrıçanın en yaşlısı olduğuna inanırlardı.

Istihsan ne demek örnek?

Kerhî'den bir nesil sonra gelen Iraklı Hanefî fakihi Cessâs istihsanı, "kendisine nisbetle üstünlüğü bulunan bir delil sebebiyle kıyasın terkedilmesi" olarak tanımlamakta; nafaka, kefâret ve ayrılık hediyesinde (müt'a) olduğu gibi (bk. el-Bakara 2/233, 236, 241; el-Mâide 5/95) değer takdirini konu alan ictihadı da ...

Taabbudi hükmün temel özellikleri nelerdir?

Taabbudî hükümler: Tevkîfî hükümler ve sâbit hükümler olarak da ifade edilen bu kategorideki hükümler, aklın kendi başına ulaşamayacağı hükümlerdir. Namaz, oruç ve abdest gibi temel ibadet hükümleri ve akide meselelerindeki hükümler bu grupta yer alır. Burada akıl köklü bir değişim yapamaz.

Talil ne demek TDK?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsnütalil sözcüğü hüsün ve talil kelimelerinden oluşmuştur. Hüsün güzellik anlamına gelirken, talil neden göstermek ve bahane bulmak demektir.

Istidlal ne demek İslâm?

1. İstidlâl, Kur'ân'dan, sünnetten, kıyâstan ya da bunların dışındaki bir şeyden delil getirmektir. 2. İstidlâl, nas, icmâ ve kıyâs dışında bir delil getirmektir.

Istidlal ne demek TDK?

İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.

Tam istikra ne demek?

Mantıkçılar istikrâyı tam ve eksik (nâkıs) diye ikiye ayırırlar. Tam istikrâ bir bütünün parçalarının tamamını, bir tümelin kapsamındaki tikellerin hepsini inceleyerek o bütün ve tümel hakkında genel bir hükme varmak şeklindeki akıl yürütme olup kesin bilgi ifade eder.

Istikra ne demek Osmanlıca?

Gezme, dolaşma, âvârelik, konuklama. Bir şey hakkında etraflı bilgi edinme.

Menat putunu kim getirdi?

Amr da bu putu Mekke'ye getirip Zemzem Kuyusu'nun üst tarafına, Kâbe'ye yakın bir yere koymuş ve herkesi ona tapınmaya çağırmıştı. Başka bir rivayete göre Amr adı geçen putu el-Cezîre'deki Hît şehrinden getirmiştir.

İstihsan şer'i bir delil midir?

Maslahat-ı mürseleye dayanılarak hüküm verilirken ise, hükmün dayandırıldığı maslahat hakkında, olumlu ya da olumsuz herhangi şer„î bir delil yoktur. İstihsân; müctehidin bir olayda, daha kuvvetli gördüğü bir husustan dolayı, o olaya benzerlerinin hükmünü vermekten vazgeçip başka bir hükme yönelmesidir.

Itikadi hükümler ne demek?

a) İtikadî Hükümler. ... Buna göre her müslümanın inanması gereken itikadî hükümler mânası açık olan âyetlerle mütevâtir hadislerden çıkarılan hükümlerdir. Âhâd rivayetlerden çıkarılan veya anlamı açık olmayan nasların yorumuna dayanan itikadî hükümler ise bağlayıcı değildir.

Ahkamı Asliyye nedir?

İslâm dininin getirdiği kuralların bütününe ahkâm-ı şer'iyye denilir. ... İtikadî hükümlere, davranışlarla ilgili diğer hükümlere nisbetle temel teşkil etmeleri sebebiyle ahkâm-ı asliyye, amelî hükümlere ise itikadî hükümlere nisbetle ikinci planda geldikleri için ahkâm-ı fer'iyye de denilmiştir.

Talil ne demek Arapça?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsnütalil sözcüğü hüsün ve talil kelimelerinden oluşmuştur. Hüsün güzellik anlamına gelirken, talil neden göstermek ve bahane bulmak demektir.