L5-S1 disk taşması nedir?

İçindekiler:

  1. L5-S1 disk taşması nedir?
  2. L4-5 ve L5-S1 Diskopati nedir?
  3. Disk taşması ne demek?
  4. L4 L5 fıtık ağrısı nereye vurur?
  5. Diskopati izlenmiş ne demek?
  6. Geniş tabanlı disk taşması nedir?
  7. Boyunda disk taşması ne demek?

L5-S1 disk taşması nedir?

L5-S1 seviyesi, bel kaymasının en sık görüldüğü seviyedir. Ayrıca bel kayması, sinir kökünde sıkışma veya bel kanalında daralmaya yol açabilir. Bel Omurlarında Kireçlenme: L5 omuru ile sakrum ön tarafta disk aracılığı ile bağlantılı iken arkada sağlı sollu faset eklem denilen eklemle birbirine bağlıdırlar.

L4-5 ve L5-S1 Diskopati nedir?

Bel fıtığı (lumber diskopati) en sık L5-S1 ve L4-5 seviyesinde oluşmaktadır. Bel fıtığı, lomber disk dediğimiz lomber vertebralar arasındaki kıkırdak yapının taşarak bacağa giden sinir köklerine bası yapması sonucu oluşmaktadır.

Disk taşması ne demek?

Diskin dışındaki sağlam yapının yırtılıp, yumuşak jel benzeri yapının dışarı taşmasına da fıtık (disk hernisi) denir. Eğer bu taşan kısım, omur sinirlerine bası yaparsa; ortaya çıkan klinik tabloya disk hernisi hastalığı adı verilir.

L4 L5 fıtık ağrısı nereye vurur?

L4-L5 fıtığında en sık olarak L5 sinir kökü sıkışır. L5 sinir kökü ayak başparmağını yukarı çekmeyi sağlayan kaslara uyarı sağlar. Bu seviyedeki zedelenmede ayak başparmağında kuvvetsizlik olur. Hasta topukları üzerine adım atmada zorlanabilir.

Diskopati izlenmiş ne demek?

Bel fıtığı (Lomber diskopati), lomber disk dediğimiz omurlar arasındaki kıkırdak yapının taşarak bacağa giden sinir köklerini sıkıştırması sonucunda oluşan hastalıktır.

Geniş tabanlı disk taşması nedir?

Disk tüm arka kenarı boyunca hemen hemen simetrik taşma göstermişse “diffüz bulging” olarak ifade edilir. Taşmanın daha lokalize olması halinde fokal bulging ya da geniş tabanlı protrüzyon olarak tanımlanabilir. Bulging tespit edildiğinde hastalara “bel fıtığı başlangıcı” olarak açıklanabilmektedir.

Boyunda disk taşması ne demek?

Bu durumda, diskin merkez yapısı dış tabakadaki yırtıktan, sinirler ve omuriliğin geçtiği kanala doğru taşmasına neden olabilir. Bu duruma disk hernisi (fıtık) adı verilir. Bu olay boyunda meydana geldiği zaman servikal disk hernisi (boyun fıtığı) adı verilir.