Anjiyografi işlemi nedir?

İçindekiler:

  1. Anjiyografi işlemi nedir?
  2. Anjiyografi Sistemleri nelerdir?
  3. Anjiyografi ne zaman yapılır?
  4. MR anjiyografi Beyin nasıl yapılır?
  5. Anjiyografi cihazı ekipmanları nelerdir?

Anjiyografi işlemi nedir?

Anjiyo, kalbi besleyen, koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir.

Anjiyografi Sistemleri nelerdir?

Anjiyografi, diğer adıyla arteriyografi, kan damarlarının ve vücuttaki organların içini, yani lümenini görselleştirmek için kullanılan, atardamar, damar ve kalp odacıklarına özel ilgi gösterilen tıbbi bir görüntüleme tekniğidir.

Anjiyografi ne zaman yapılır?

Bilgisayarlı anjiyoda kalp damarlarında darlık görülmüşse anjiyo şart. Aort veya kalp kapak ameliyatı yapılacak 40 yaş ve üzeri hastalara ameliyat öncesi anjiyo yapılır. Nedeni bilinmeyen kalp yetmezliğinde veya ani kalp durması olup kalp masajıyla tekrar hayata döndürülen hastalara anjiyografi yapılır.

MR anjiyografi Beyin nasıl yapılır?

Hasta MR masasına yatırılır tünel biçiminde bir yere yerleştirilir. Bu özel masa, çekim sırasında hareket eder. Bu klasik MR çekimlerinde de böyle yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 15-20 dakika gibi bir sürede görüntü sekansları alınır ve işlem tamamlanır.

Anjiyografi cihazı ekipmanları nelerdir?

Tipik bir anjiyografi cihazı: A: X ışınlarını veren tüp, B: hastanın kalp bölgesinden geçtikten sonra verilen X ışınlarını yakalayan ve görüntüyü düzenleyen kısım (image intensifier), C: hastanın yattığı masa (hasta, baş tarafı tüpe yakın olarak yatar), D: masayı bütün yönlere hareket ettirebilmek için kontrol ...