Eski tarihlerde paranın hammaddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Eski tarihlerde paranın hammaddesi nedir?
  2. Para nasıl yapılır Türk Lirası?
  3. Para hangi ağaçtan yapılır?
  4. Bankada para nasıl üretilir?
  5. Banka parayı nasıl işletir?

Eski tarihlerde paranın hammaddesi nedir?

Eski çağlarda yapılan sikkelerde kullanılan başlıca metaller arasında altın, gümüş, bakır, altın ve gümüş karışımı olan elektron, tunç ve pirinç sayılabilir. Anadolu'da ilk metal paralar elektrondan yapılmıştır.

Para nasıl yapılır Türk Lirası?

Bakır, nikel ve çinko karışımında üretilen madeni pullar, darphanede bulunan baskı makinelerine giriyor. Makinelerde bulunan damgaların pulların üzerine işlenmesi sonucunda, 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş üretiliyor. Baskı makinaları dakikada 9 ayrı preste 700-800 kadar madeni para basıyor.

Para hangi ağaçtan yapılır?

Kağıt paraların ham maddesi genellikle pamuk'tur. Para basmak için kullanılan bu pamuklar; metrekaresi 80-90 gram ağırlığında olan çok ince kağıt yüzey haline getirilir. Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir.

Bankada para nasıl üretilir?

Bankalar yalnızca birilerine kredi verirken değil, reel ve finansal varlıklar satın alırlarken de mevduat yaratıyorlar. Merkez bankası da bankaların bankası olduğundan dolayı, bankaların merkez bankasında mevduat hesabı tutmasından dolayı, bankalar borç aldığında merkez bankasına mevduat yaratırlar.

Banka parayı nasıl işletir?

Bankalar topladıkları mevduatın bir bölümünü nakit olarak tutar, bir bölümünü teminat olarak Merkez Bankası'na yatırır. Kalanını kullanır. Bankalar şubat sonunda mevduatın yüzde 79'unu krediye dönüştürmüş durumda. - Bankalar sadece reel sektöre kredi vermiyor.