Köktürkçe dönemi Türkçenin hangi dönemini kapsar?

İçindekiler:

  1. Köktürkçe dönemi Türkçenin hangi dönemini kapsar?
  2. Uygur Türkçesi hangi dönemleri kapsar?
  3. Kıpçak Türkçesi hangi dönemleri kapsar?
  4. Kül Tigin hangi Türkçe döneme aittir?
  5. Kül Tigin Bilge Kağan Tonyukuk hangi tarihi dönem?
  6. Bilge Kağan yazıtları hangi Türkçe dönemine aittir?

Köktürkçe dönemi Türkçenin hangi dönemini kapsar?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Uygur Türkçesi hangi dönemleri kapsar?

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil.

Kıpçak Türkçesi hangi dönemleri kapsar?

Bu dönemdeki yazı dillerini şu şekilde sıralamak mümkündür: 1. Karahanlı Türkçesi (11-13. yy); 2. Harezm Türkçesi (14.yy), 3. Kıpçak Türkçesi (Altın Orda Kıpçak Türkçesi) (13-16. yy) Memlûk Kıpçak Türkçesi (14-16. yy) Ermeni Kıpçakçası (16-17. yy), 4. Eski Anadolu Türkçesi (13-15. yy), 5.

Kül Tigin hangi Türkçe döneme aittir?

Türk ve Türkçe adı, ilk kez Doğu Göktürkler dönemine ait bu yazıtlarda geçmektedir. Yazıtların üçü çok önemlidir. İki taştan oluşan Tonyukuk 716, Köl Tigin (Kültigin) 732, Bilge Kağan 735 yılında dikilmiştir. Köl Tigin yazıtı, Bilge Kağan'ın ağzından yazılmıştır.

Kül Tigin Bilge Kağan Tonyukuk hangi tarihi dönem?

720 yılında dikildiği düşünülen Tonyukuk Yazıtı, 732'de dikilen Kül Tigin Yazıtı ve 735 yılında dikilen Bilge Kağan Yazıtı ile birlikte Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı eserleri olarak bilinen Orhon Yazıtları'nı oluşturur.

Bilge Kağan yazıtları hangi Türkçe dönemine aittir?

İslamiyetten önceki Türk edebiyatı yazılı dönemine aittir Bilge Kağan yazıtı ve M.S. 735 yılında dikilmiştir.