Safra kesesi polip ağrı yapar mı?

İçindekiler:

  1. Safra kesesi polip ağrı yapar mı?
  2. Safra kesesinde polip neden olur?
  3. Safra kesesi polip ne yememeli?
  4. Safra kesesi ameliyatından sonra ağrı devam eder mi?

Safra kesesi polip ağrı yapar mı?

Bulantı, kusma, karın ağrısı (üst karın bölgesinden başlayıp sırta sağ kürek kemiğinin altına vuran şekilde bir karın ağrısı), sarılık görülebilir. Fakat genellikle safra kesesi polibi olan kişilerde herhangi bir belirti yoktur ve polipler başka bir nedenle yapılan karın USG'si sayesinde tesadüfen saptanırlar.

Safra kesesinde polip neden olur?

Safra kesesi polipleri safra kesesinde biriken aşırı miktarda lipid ve yağ üretimi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bir sür sonra safra kesesi bu yağların metabolize edilmesini sağlayamaz ve birikmelere neden olur.

Safra kesesi polip ne yememeli?

Safra kesesi poliplerinin yağlı gıdaların yoğun tüketimi ile birlikte kolaylıkla büyüdükleri bilinmektedir, bu nedenle safra kesesi polibi olan hastalara, yağdan fakir gıdalarla beslenme önerilir. Burada daha çok kızartmalardan kaçınmak, ağırlıklı olarak sebze ve baklagillerden zengin beslenme önerilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra ağrı devam eder mi?

İyileşme süresi oldukça kısa olan kapalı ameliyatlar sonrasında ilk birkaç gün ağrı görülmesi normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı en sık rastlanan semptomlardan biridir.