Kıpçak Türkleri Müslüman mı?

İçindekiler:

  1. Kıpçak Türkleri Müslüman mı?
  2. Kuman Türkleri nerede yaşadı?
  3. Kıpçaklar sarışın mi?
  4. Kuman Türkleri nereli?
  5. Türkler sarışın olur mu?
  6. Atatürk Kıpçak mi?

Kıpçak Türkleri Müslüman mı?

Diğer göçebe Türkler'de olduğu gibi başlangıçta şamanist olan Kıpçaklar'ın bir kısmı zaman içerisinde Hıristiyanlığı benimseyerek özellikle Ortodoks kilisesine bağlanmışlar, bir kısmı da Kırım, Kafkaslar ve İdil Bulgarları ülkesinde görüldüğü gibi müslüman olmuşlardır.

Kuman Türkleri nerede yaşadı?

Kuman kitleleri bugünkü Macaristan'ın bulunduğu bölgenin en verimli yeri olan orta kesimine yerleşmişlerdir. Sık sık Macar devletine ve Doğu Roma İmparatorluğu'na saldırarak onların şehirlerini yağmalamışlardır. Bir kısmı ise İdil Bulgarlarına sığındı.

Kıpçaklar sarışın mi?

Kuzey kuşaktakiler yani Kıpçaklar umumen sarışındır. Zaten 'Kıpçak' sarışın demektir. Oğuzlar arasında da yaygın olan, koyu esmerlik değil, kestane veyahut kumrala yakınlıktır.

Kuman Türkleri nereli?

Kumanlar, 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında Doğu Avrupa'da yaşamış bir Türk halkıdır. Tarihte Kıpçaklar ile aynı birlik içinde bulunmuş, bu yüzden de zamanla Kıpçaklar ile birlikte anılmışlardır.

Türkler sarışın olur mu?

Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu Başkanı): "Genelde Türklerde esmer de, sarışın da var. Balkanlar'daki Kumanlar, Anadolu'da Oğuz boylarından Varsaklar mavi gözlü, sarışındır. Oğuzlar; Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır. Üçoklar'dan bazı boylar da sarışındır.

Atatürk Kıpçak mi?

Atatürk'ün kökeni de Kıpçak, Bayburt Kıpçaklarından olan Ataları gelip Karaman/Taşkale'ye yerleşiyorlar. Atatürk'ün dedelerinden Kızıllar aşireti mensubu Kızıl Hafız Ahmet Efendi, 1466'da Padişah fermanıyla Rumeliye(Usturga ili, Ohra ilçesi Çupa köyü) evladı fatihan olarak göçer.