Bezirgan Başı kime denir?

İçindekiler:

  1. Bezirgan Başı kime denir?
  2. Bezirganlık yapmak ne demek?
  3. Ağır bezirgan ne demek?
  4. Bezirgan Başı oyununun kuralları nelerdir?
  5. Ac kapiyi Bezirganbasi ne demek?
  6. Bezirgan ne anlama gelir?
  7. Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar ne demek?
  8. Eski dilde çerçi ne demek?
  9. Birdirbir oyunu nasıl oynanır kuralları nelerdir?
  10. Arkamdaki yadigar olsun ne demek?
  11. Mülazımlar ne demek?
  12. Bezirhane ne demek?
  13. Firketeler ne demek?

Bezirgan Başı kime denir?

bezirganbaşının harem-ül hümayûn'un bir mensubu, padişahın bezidir tülbentidir bunları sağlamak ve gözetmekle mesûl bir kişi olduğunu ve "bezirganların başı" anlamına gelmediğini de belirterek bu bahsi kapatalım. not: şeyi söylemeyi unuttum yahu, bezirganın avrupaî bir muadili de "değirmenci"dir.

Bezirganlık yapmak ne demek?

1. Tüccarlık: O vakitten beri tedrîcen alıştığım sahaf bezirgânlığı kütüphânemi oldukça büyüttü (Ömer Seyfeddin). 2. mec. Bezirgânca davranış, çıkarını fazla düşünerek kâr peşinde koşma durumu, çıkarcılık, menfaatçilik.

Ağır bezirgan ne demek?

Kâr peşinde koşan, çıkarcı kimse: Bu çıkarcı, bu milliyetsiz, bu bezirgân adamlar halkı partimizden ve demokrasiden soğutmuşlardır (Ahmet Kabaklı). 3. i. Yahûdiler için kullanılan bir unvan: Bezirgân bizde umûmiyetle gayrimüslim tüccar, bilhassa Mûsevî tüccar hakkında kullanılmıştır.

Bezirgan Başı oyununun kuralları nelerdir?

Çocuklar arasından sayışarak 2 kişi seçilir. Bu çocuklar, diğer çocuklara duyurmadan kendilerine bir çiçek adı verirler “gül, begonya” gibi. Kendilerine isim verdikten sonra bu 2 çocuğa birbirlerinin karşısına geçmeleri ve el ele tutuştuktan sonra ellerini yukarı kaldırarak kapı yapmaları söylenir.

Ac kapiyi Bezirganbasi ne demek?

Aç kapıyı bezirgânbaşı diye soran, bir şey talep eden kişi, Hak yoluna girmek isteyen sâliktir. "Bezirgânım, metâım çok, alana satmağa geldim" deyişi gibi...

Bezirgan ne anlama gelir?

eskiler, yerel ticaretle uğraşan insanlara tüccar (yahut tacir); uzun-mesafeli ticaretle uğraşan insanlara ise bezirgân derdi.

Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar ne demek?

AtasözüDüzenle [1] İş yapmaya korkan tüccar, kendisini zarardan korumuş olur ama, kazanç da sağlayamaz.

Eski dilde çerçi ne demek?

10. yüzyıldan beri kullanılmakta çerçi kelimesi, öz Türkçedir. Eskiden, köy köy, kasaba kasaba dolaşarak, herkesin ihtiyaç duyduğu çorap, mendil gibi ufak tefek eşyaları satan kişilere çerçi denirdi. ... Örneğin ''Çerçi eşya'', değersiz, süprüntü, ucuz eşya demektir.

Birdirbir oyunu nasıl oynanır kuralları nelerdir?

Birinci oyuncu sadece ebe üzerinden, ikinci oyuncu ebe ve birinci oyuncu üzerinden atlar. Bu şekilde atlamaya devam edilir ve son oyuncu tüm oyuncuların üzerinden atlar. Bu türde herkes kendi sırasındaki dizeyi söyler. Örneğin birinci oyuncu "birdir bir", ikinci oyuncu "ikidir iki, ormandaki tilki" der.

Arkamdaki yadigar olsun ne demek?

Arkamdaki yâdigâr olsun, şimdiye kadar biriktirdiğim kinler, kıskançlıklar, bütün kötü huyları bıraktım, onları Allah için güzelliklerle değiştirmeye geldim manasına gelir.. Masallarımızdan çocuk oyunlarına kadar, muhteşem bir dünya görüşü iliklerimize işlemiştir...

Mülazımlar ne demek?

MÜLÂZIM. 1. Bir kimse, şey veya yere bağlılık ve devamlılık gösteren, bir işte sürekli çalışan kimse: Niyâzî kulunun yâ Rab vücûdu zenbini mahv et / Mülâzımdır kapında ol heman ihsâna dolanır (Niyâzî-i Mısrî). 2. asker.

Bezirhane ne demek?

Bezirhane içerisinde ahşap malzemeden yapılmış bezir yağı havuz teşkilatı bulunmaktadır. 12-13'üncü yüzyıllar arasına tarihlenen Bezirhane, tek nefli uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. ... Bezirhaneler yapıldığı dönemlerde bölge halkının aydınlatmada kullandığı bezir yağı üretim yerleridir.

Firketeler ne demek?

Fırket nedir? Kadınların saçlarını tutturmak için kullandıkları U biçimindeki naylon veya telden saç tokası, çengelli iğne.