Telif hakkı nasıl ve nereden alınır?

İçindekiler:

  1. Telif hakkı nasıl ve nereden alınır?
  2. Youtube nelere telif hakkı?
  3. Telif hakları ihlallerini kim takip eder?
  4. Telif ücreti nereye yatırılır?
  5. Telif hakkı süresi ne kadar?
  6. Telif hakkı ihlal eden ceza alır mı?

Telif hakkı nasıl ve nereden alınır?

İsteğe bağlı telif hakkı kayıt tescili yapmak için eser sahibi, mirasçıları veya vekilleri şahsen ya da posta aracılığıyla Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvururlar. Zorunlu Kayıt Tescil: Bilgisayar oyunları, müzik ve sinema eserlerinin pazara sunulmadan önce tescil ve kayıtlarının yapılması zorunludur.

Youtube nelere telif hakkı?

Bunun dışında şu eserler telif hakkına sahiptir: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri. Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler.

Telif hakları ihlallerini kim takip eder?

Şikâyet üzerine Cumhuriyet savcısı suç konusu eşya ile ilgili olarak 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre elkoyma koruma tedbirinin alınmasına ilişkin gerekli işlemleri yapar.

Telif ücreti nereye yatırılır?

İşlem Ücreti : 224,75 TL. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı mal müdürlükleri ve muhasebe müdürlükleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Telif hakkı süresi ne kadar?

Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır. Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.

Telif hakkı ihlal eden ceza alır mı?

Türk Ticaret Kanunu kapsamına dahilse telif hakları ihlali cezası 1 yıla kadar hapis olarak verilebilmektedir. Markaların Korunması Hakkında Kanun kapsamına alınan bir telif hakkı ihlali için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alınabilir.