Peteşi kanaması ne demek?

İçindekiler:

  1. Peteşi kanaması ne demek?
  2. Deride kanlanma neden olur?
  3. Peteşi nasil gecer?
  4. Kan toplaması neden olur?
  5. Hematom için ne yapılır?
  6. ITP hastaları nelere dikkat etmeli?
  7. Petesi gecer mi?

Peteşi kanaması ne demek?

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.

Deride kanlanma neden olur?

Travma, infeksiyonlar veya inflamatuvar değişiklikler, damar destek dokuların bütünlüğünün bozulması gibi nedenler, kanın pıhtılaşma sisteminde herhangi bir patoloji olmadan damar duvarından dokulara ve deriye anormal kanamalara neden olmaktadır.

Peteşi nasil gecer?

Bir enfeksiyon nedeni ile oluşan peteşi enfeksiyon tedavi edilerek yok edilebilir. Trombosit düşüklüğünden oluşan bir peteşi var ise bu durum trombosit nakli ile değiştirilebilir.

Kan toplaması neden olur?

Damar içerisindeki bulunan kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara çıkması sonucu ortaya çıkar. Genellikle travma, yaralanmalar, infeksiyonlar, iltihabi değişiklikler, dokuların bütünlüğünü bozan durumlar kanın pıhtılaşma sisteminde herhangi bir sorun olmadan purpuraya neden olur.

Hematom için ne yapılır?

Hematomlar genellikle tedavi gerektirmezler. Çoğu zaman vücutta hematom bölgesindeki kan geri toplanır. Hematoma sebep olan ağrılar için doktor tavsiyesi ile ağrı kesiciler kullanılabilir. Fakat bazen hematomları cerrahi olarak boşaltmak gerekebilir.

ITP hastaları nelere dikkat etmeli?

Kilo artışı, özellikle yüzde şişme, kızarma, gövdede yağ toplanması, kollarda ve bacaklarda incelme yapabilir. Bu nedenle kortikosteroid kullanırken, diyete dikkat edilmeli, fazla şekerli ve tuzlu yenmemelidir. Özellikle daha önceden şeker hastalığı (diyabet) olan kişilerin bu durumu doktoruna bildirmesi gerekmektedir.

Petesi gecer mi?

Bir enfeksiyon nedeni ile oluşan peteşi enfeksiyon tedavi edilerek yok edilebilir. Trombosit düşüklüğünden oluşan bir peteşi var ise bu durum trombosit nakli ile değiştirilebilir.