Sedefkari ne demek?

İçindekiler:

  1. Sedefkari ne demek?
  2. Sedef ustasi nedir?
  3. Sedefkarlık kime denir?
  4. Sedef taşı neden olur?
  5. Bağa kakma ne demek?
  6. Sedef taşı nasıl elde edilir?
  7. Sedef nerede çıkar?

Sedefkari ne demek?

Sedefkârlık, Türk ve Doğu geleneksel sanatları içinde yer alan bir sanat dalıdır. “Sedef kakmacılığı” veya “sedefçilik” adı da verilir. Sedef kakma işine “sedefkâri”, sedef ustalarına “sedefkâr” denir.

Sedef ustasi nedir?

Sedef kakmacılık işine sedefkâri, sedef kakma yapan ustaya sedefkâr denilmektedir. Bağa, fildişi, kemik, çeşitli filetolar ve altın, gümüş gibi kıymetli madenler de sedefkârlıkta kullanılan malzemelerdir. İlk çağın en eski uygarlıklarında görülmekle birlikte, sedefin eşyada süs ögesi olarak uygulanışı çok sonradır.

Sedefkarlık kime denir?

(Ar. ṣadef > sedef'ten Fars. -kār ekiyle ṣadef-kār > sedef-kār) Kapı, dolap kapağı, rahle, minber gibi ince marangozluk işlerini sedef, fildişi, kemik, bağa, abanoz vb. ile süsleyen sanatkâr: Ahilik teşkîlâtı ve sedefkârlar kârhânesi, neccârân-ı mîmâran kârhânesi gibi çeşitli loncalar vâsıtasıyle usta, çırak esâsına ...

Sedef taşı neden olur?

Sedef taşı organik kökenli bir taştır. Özellikle hem suda hem de karada bulunma ayrıcalığı nedeniyle, dünyanın farklı yerlerinde çıkarılmaya devam ediliyor. Bu doğrultuda istiridye, midye ve salyangoz gibi deniz canlılarının kabuk kısmında oluşumu gerçekleşen değerli bir taştır.

Bağa kakma ne demek?

Bağa; büyük kaplumbağaların sırtından çıkar, tırnaksı bir maddedir, ısıyla yumuşatılır ve istenilen forma girer. Açık ve koyu sarı, kahve, kızıl kahverengi, menevişli estetik bir malzemedir. Alt kısmına altın varak yapıştırılarak kullanılır. Fildişi, sert ve dokulu bir malzemedir.

Sedef taşı nasıl elde edilir?

Sedef, istiridye ve midye gibi deniz canlılarının kabuğunda bulunan sert bir bir maddedir. ... Parıltılı bir taş olan sedef organik kökenlidir. Deniz ve okyanus bulunan tüm ülkelerde çıkartılmaktadır. Kimi zaman fosil kalıntısı şeklinde karada da bulunabilmektedir bu nedenle hem kara hem denizde bulunan ender taşlardandır.

Sedef nerede çıkar?

Sedef hastalığı belirtisi vücudun her yerinde görülebilir ancak sıklıkla diz, dirsek, saçlı deri ve genital bölgede ortaya çıkar. Tırnaklarda sedef hastalığı olduğunda minik çukurcuklar, sarı kahverengi renk değişimi ve tırnak kalınlaşması olabilir.