5271 sayılı kanun nedir?

İçindekiler:

  1. 5271 sayılı kanun nedir?
  2. 5271 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?
  3. 147 madde nedir?
  4. Cmk'ya göre yetkili mahkeme öncelikle neye göre belirlenir?
  5. CMK 5271 maddesi nedir?
  6. 52 maddesi nedir?
  7. 250 madde ne demek?
  8. CMK 147 madde ne demek?
  9. Türk Ceza Kanunun 141 maddesi nedir?
  10. Türkiye'de işlenen suçlar bakımından suçun işlendiği yer belli değilse aşağıdakilerden hangisi yetkili mahkemedir?
  11. Muhakeme şartı ne demek?
  12. 251 maddesi nedir?
  13. 251 1 maddesi nedir?
  14. CMK 250 madde ne demek?
  15. 251 madde ne demek?
  16. Kanun yollarına başvurabilecek kişiler kimlerdir?
  17. 1 maddeler ne zaman kalktı?
  18. Türk Ceza Kanunun 142 maddesi nedir?

5271 sayılı kanun nedir?

Madde 1 – (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.

5271 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?

Ceza Muhakemesi Kanunu
Bölgesel kapsamTürkiye
Kanun numarası5271
Kabul tarihi4 Aralık 2004
Yürürlük tarihi1 Haziran 2005
2 satır daha

147 madde nedir?

TCK Madde 147 Gerekçesi Madde metninde, hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi hâlinde, zaruret hâlinin varlığı kabul edilmektedir. Ağır ve acil ihtiyaç, örneğin hasta olan çocuk için ilâç çalınması, açlık nedeni ile gıda maddesi çalınması gibi hâlleri kapsar.

Cmk'ya göre yetkili mahkeme öncelikle neye göre belirlenir?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun “yetkili mahkeme” başlıklı 12. maddesinde yer alan, ... “(1) Yabancı ülkede işlenen ve kanun hükümleri uyarınca Türkiye'de soruşturulması ve kovuşturulması gereken suçlarda yetki, 13 üncü maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre belirlenir.

CMK 5271 maddesi nedir?

Madde 1 - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca baro tarafından müdafi, vekil ve uzlaştırıcı olarak tayin edilen avukatların yapacakları hukuki yardımlar için ekli ücret Tarifesi uygulanır. Madde 2 - Soruşturma ve kovuşturma sırasında yapılacak hukuki yardım için Tarifede gösterilen ücret ödenir.

52 maddesi nedir?

"MADDE 251- (1) Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.

250 madde ne demek?

Madde 250 - (1) Türk Ceza Kanununda yer alan; a) Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu veya uyarıcı Madde imal ve ticareti suçu, ... (3) Birinci fıkrada belirtilen suçları işleyenler sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu Kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır.

CMK 147 madde ne demek?

CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.

Türk Ceza Kanunun 141 maddesi nedir?

Madde 141 — 1. Sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye veya sosyal bir sınıfı ortadan kaldırmaya veya memleket içinde müesses iktisadi veya sosyal temel nizamlardan her hangi birini devinmeye matuf cemiyetleri her ne suret ve nam altında olursa olsun kurmaya tevessül edenler veya ...

Türkiye'de işlenen suçlar bakımından suçun işlendiği yer belli değilse aşağıdakilerden hangisi yetkili mahkemedir?

Madde 13 – (1) Suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, yakalanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. (2) Şüpheli veya sanığın Türkiye'de yerleşim yeri yoksa Türkiye'de en son adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Muhakeme şartı ne demek?

Muhakeme şartı gerçekleşmediği takdirde, muhakeme faaliyeti yapılamayacak ve fail cezalandırılamayacaktır. Ceza muhakemesi şartı, gerçekleşmediği takdirde fiilin suç olmasına ve karşılığında faile ceza verilmesine değil, sadece muhakeme faaliyetinin yapılmasına engel olur.

251 maddesi nedir?

(1) Zimmet veya irtikap suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur.

251 1 maddesi nedir?

MADDE 251- (1) Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir. (Ek cümle:8/7/2021-7331/23 md.)

CMK 250 madde ne demek?

CMK 250/2 maddesi uyarınca Cumhuriyet savcısı veya kolluk görevlileri, şüpheliyi, seri muhakeme usulü hakkında bilgilendirir. Şüpheliden kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Müdafii bulunmayan şüpheli için bu husustaki istemi aranmaksızın müdafi görevlendirilir.

251 madde ne demek?

(1) Zimmet veya irtikap suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur.

Kanun yollarına başvurabilecek kişiler kimlerdir?

Şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi ve eşi, şüpheli veya sanığa açık olan kanun yollarına süresi içinde kendiliklerinden başvurabilirler. Şüphelinin veya sanığın başvurusuna ilişkin hükümler, bunlar tarafından yapılacak başvuru ve onu izleyen işlemler için de geçerlidir (CMK 262).

1 maddeler ne zaman kalktı?

Bunlardan en önemlisi 1936'daki değişikliktir. Türk Ceza Kanunu'na 141. ve 142. maddelerin eklenmesi bu maddelerin yürürlükten kaldırıldığı tarihine değin pek çok aydının hüküm giymesine neden oldu. Yapılan son değişiklikler ile 5237 sayılı kanun Yeni Türk Ceza Kanunu olarak yürürlüğe girdi.

Türk Ceza Kanunun 142 maddesi nedir?

TCK Madde 142 Gerekçesi. Maddede, hırsızlık suçunun nitelikli şekilleri tanımlanmıştır. Bu nitelikli unsurlar, üç fıkra hâlinde tasnif edilmiştir. ... Fıkranın (c) bendi ile halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım araçlarında ve bunların belli kalkış ve varış yerlerinde yani istasyonlarda bulunan eşya korunmaktadır.