Hüsrev ü Şirin kim çevirisi?

İçindekiler:

  1. Hüsrev ü Şirin kim çevirisi?
  2. Hüsrev ü şirinin bilinen kaç yazması vardır?
  3. Ferhat ile Şirin yazarı kim?
  4. Hüsrev ü Şîrîn hangi döneme ait?
  5. Iskendername nin yazarı kimdir?
  6. Şeyhi kimin eseri?
  7. Ferhat dağı neden deldi?
  8. Ferhat ile Şirin'in hikayesi nedir?
  9. Hüsrevi Şirin Türkçenin hangi dönemi?
  10. Hüsrevi şirin hangi Türkçe?
  11. Husrev u Sirin hangi donem?
  12. Iskendername de ne anlatılıyor?
  13. Cemşid ü Hurşid Nedir konusu?
  14. Mahzenü l esrar kimin eseri?
  15. Şeyhi Kimdir ve Eserleri?

Hüsrev ü Şirin kim çevirisi?

Hüsrev ü Şîrîn (Ḫüsrev ü Şi̇̄ri̇̄n, HŞ), Altın Ordu şairi Kutb tarafından Altın Ordu hükümdarı Tını Beg Han ile eşi Melike Hatun adına yazılmış bir mesnevidir. Kutb, eserini aynı addaki Nizâmî'nin mesnevisinden tercüme etmiştir.

Hüsrev ü şirinin bilinen kaç yazması vardır?

Kutb'un Hüsrev ü Şirin'i Türk yazınında yazıldığı belirlenen 21 Hüsrev ü Şirin ya da Ferhat ü Şirin mesnevisinin ilki olup bu değerli yapıtın yazarı Kutb hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.14. yüzyılda Kutb'un bu yapıtı Türkçeye çevirmesi önemli bir hadisedir.

Ferhat ile Şirin yazarı kim?

Lâmi'î Çelebi'nin ustalık döneminde yazdığı ve aşk üzerine kaleme alınmış en çok bilinen eserlerin başında gelen Ferhat ile şirin, fantastik öğelerle zenginleştirilmiş klasik bir Doğu hikâyesidir.

Hüsrev ü Şîrîn hangi döneme ait?

Aruzun "mefâîlün mefâîlün feûlün" kalıbıyla yazılmış 6944 beyitlik bir eserdir. Şeyhî, II. Murad'a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir. Şeyhî 832'den (1429) sonra öldüğüne göre Hüsrev ü Şîrîn'in 1421-1430 yılları arasında yazıldığı söylenebilir.

Iskendername nin yazarı kimdir?

Ahmedi İskendernâme (Ahmedî)/Yazarları İskendernâme - Ahmedî İskendernâme: 1390 yılında Divan şairi Ahmedi tarafından yazılan mesnevi I. Beyazid'in oğlu Emir Süleyman'a sunulmuştur. Adından da anlaşılabileceği gibi eser Büyük İskender'in hayatını konu alır.

Şeyhi kimin eseri?

Şeyhî'nin hâlen mevcut eserleri; Dîvân, Harnâme ve Hüsrev ü Şîrîn'den ibârettir. Bunlardan başka Ney-nâme adlı ufak bir mesnevîsiyle tıbba dâir manzum bir eseri ve Hâb-nâme adını taşıyan Farsçadan çevrilmiş bir mesnevîsinin de bulunduğu bilinmektedir.

Ferhat dağı neden deldi?

Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır.

Ferhat ile Şirin'in hikayesi nedir?

Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirin'e sevdalı yiğit bir delikanlıdır. Saraylar süsler, fırçasından dökülen zarafetin Şirin'e olan duygularının ifadesi olduğu söylenir. Amasya Sultanı Mehmene Banu'ya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat. Sultan; Şirin'i vermek istemediği için olmayacak bir iş ister delikanlıdan.

Hüsrevi Şirin Türkçenin hangi dönemi?

Şeyhî'nin, henüz gelişme döneminde bulunan ve aruz veznine tam intibak edememiş olan XV. yüzyıl Türkçe'siyle ortaya koyduğu Hüsrev ü Şîrîn nazım dili, üslûp, edebî sanatlar ve hayal gücü bakımından Nizâmî'nin eseriyle kıyaslanamasa da aynı konuyu işleyen Türkçe emsalleri arasında seçkin bir yere sahiptir.

Hüsrevi şirin hangi Türkçe?

Hüsrev ü Şirin mesnevisi, 14. yüzyılda Harezm Türkçesiyle yazılan bir yapıttır. Kutb mahlaslı bir ozan tarafından Nizami'nin aynı addaki mesnevisinin Türkçe 'ye çevirisi olup tek yazma nüshası Fransa'nın başkenti Paris'te Bibliotheque Nationale'de bulunmaktadır.

Husrev u Sirin hangi donem?

Şeyhî, II. Murad'a ithaf ettiği eserini onun tahta çıktığı sırada yazmaya başlamış, fakat tamamlayamadan vefat etmiştir. Şeyhî 832'den (1429) sonra öldüğüne göre Hüsrev ü Şîrîn'in 1421-1430 yılları arasında yazıldığı söylenebilir.

Iskendername de ne anlatılıyor?

İskendernâme, İslami edebiyatlarda Büyük İskender hayatını ve maceralarını konu edinen; Kur'an-ı Kerim'de geçen Zülkarneyn'in kişiliğinin İskender'in hayatına sindirerek anlatıldığı, destanî-efsanevî tarzda yazılmış kitapların adıdır.

Cemşid ü Hurşid Nedir konusu?

Cemşid ü Hurşid mesnevisi, Çin hükümdarı Fağfur'un oğlu Cemşid ile Rum hükümdarı Kayser'in kızı Hurşid arasında geçen aşk hikâyesi üzerine kurulmuştur. ... Cemşid ü Hurşid'in konusu şöyledir: Cemşid rüyasında gördüğü bir güzele âşık olur ve aşk acısı günden güne artar.

Mahzenü l esrar kimin eseri?

Haydar Tilbe Avni Gözütok Mahzenü'l-esrâr: (gramer, metin, dizim, tıpkıbasım)/Yazarları

Şeyhi Kimdir ve Eserleri?

Şeyhî (? - 1431) Divan edebiyatı şairi. 15. yüzyılın büyük divan şâiri, sultân-üş-şuarâ. Asıl adı Yûsuf Sinân olan Şeyhî, Germiyan (Kütahya)lıdır. Asıl mesleği tabîblik olması sebebiyle Hekîm Sinân adıyla şöhret kazanan bu büyük şâir Hacı Bayrâm-ı Velî'ye intisâbı dolayısiyle Şeyhî lakabını almış ve böyle tanınmıştır.