Silahtarağa ne demek?

İçindekiler:

  1. Silahtarağa ne demek?
  2. Silahdar nedir tarih?
  3. Osmanlı Devleti'nde sipahilerin görevi nedir?
  4. Osmanlı Devleti'nde akıncıların görevi nedir?
  5. Çuhadarağa ne demek?
  6. Sipahiler ne yapardı?
  7. Selçuklularda tımarlı sipahilerin önemli illerdeki komutanlarına ne ad verilir?
  8. Akıncılar kimdir kısaca?
  9. Osmanlı akıncı aileleri kimlerdir?
  10. Çukadar ne anlama gelir?
  11. Osmanlıda has odabaşı ne iş yapar?

Silahtarağa ne demek?

Silahtarağa, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı 21 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Sakarya; güneyinde Eyüp Merkez; batısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunmaktadır.

Silahdar nedir tarih?

SİLÂHTAR – SİLÂHDAR (ﺳﻼﺣﺪﺍﺭ) i. (Ar. silāḥ ve Fars. dār “sâhip ve mâlik olan” ile silāḥ-dār) târih. Pâdişâhı veya sadrâzam, vezir, beylerbeyi gibi bir devlet büyüğünü korumakla, silâhlarını muhâfaza etmek ve bakımını yapmakla görevli kimse: Mahmut Ağa ayrılmadan silâhtar kutuları getirdi (Ömer Seyfeddin). Ne III.

Osmanlı Devleti'nde sipahilerin görevi nedir?

Tımarlı sipahilerin temel vazifesi savaş zamanında savaşa katılmak, barış zamanında bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak ve Tımar sistemine göre tımarı dahilindeki halktan vergi toplayarak. bununla hem kendini geçindirmek, hem de tımarının büyüklüğüne göre asker yetiştirmekti.

Osmanlı Devleti'nde akıncıların görevi nedir?

Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetleri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır.

Çuhadarağa ne demek?

Çuhadan yapılmış bir elbise giydikleri için veya Padişahın giyeceklerini muhafaza edip taşıdıkları için bu adla anılmışlardır. Bulundukları mevkilere göre yetkileri değişmekteydi. ... Çuhadar ağa unvanına sahip olan kimse, padişahın hizmetinde bulunup, ona en yakın dört ağadan biri olurdu.

Sipahiler ne yapardı?

Tımarlı sipahilerin temel vazifesi savaş zamanında savaşa katılmak, barış zamanında bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak ve Tımar sistemine göre tımarı dahilindeki halktan vergi toplayarak. bununla hem kendini geçindirmek, hem de tımarının büyüklüğüne göre asker yetiştirmekti.

Selçuklularda tımarlı sipahilerin önemli illerdeki komutanlarına ne ad verilir?

Yanlarında tecrübeli bir devlet adamı bulunurdu ki buna Atabeg adı verilmektedir. Eyaletlerdeki askerî işlere merkeze bağlı sü-başılar bakardı. Donanma komutanlarına ise emîr-i sevahil denilmekte idi.

Akıncılar kimdir kısaca?

Akıncı, (Osmanlı Türkçesi: آقنجى Aḳıncı) veya çoğul şekli ile Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında, sınır bölgelerinde, düşman ülkelerine akınlar, baskınlar tertipleyerek yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari birlikleridir.

Osmanlı akıncı aileleri kimlerdir?

Bu aileler içerisinde en bilinenleri, Bosna ve çevresinde yer alan Malkoçoğlu ailesidir. Diğer Akıncılar ise sırasıyla; Arnavutluk ve Dalmaçya bölgesinde bulunan Gazi Evrenos ve oğulları, Mora ve Yunanistan'da bulunan Gazi Turhan Bey ve oğulları ile Bulgaristan'da bulunan Gazi Mihal Bey ve oğullarıdır.

Çukadar ne anlama gelir?

ÇUHADAR Nedir Anlami ÇUHADAR: Ayak hizmetinde bulunan çuha elbiseli yahut çuhadan olan perdenin haricinde emre hazır bulunan hademe.

Osmanlıda has odabaşı ne iş yapar?

Hane-i has olarak da bilinen Has Oda, Osmanlı sarayında enderun olarak bilinen iç bölümün en önemli dairesidir. Fatih Kanunnamesiyle (II. Mehmed) kurulan Has Oda Teşkilatı görevli ağalar, padişahın özel hizmetlerini yerine getirmekle sorumludurlar.