Astım ve KOAH nedir?

İçindekiler:

  1. Astım ve KOAH nedir?
  2. Kronik faranjit astıma çevirir mi?
  3. Nefes darlığı ve astım aynı şey mi?
  4. Astım KOAH mıdır?
  5. Astım hastaları ameliyat olabilir mi?

Astım ve KOAH nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır.

Kronik faranjit astıma çevirir mi?

Alerjik faranjit astım, sinüzit, kulak ve uyku sorunlarını da tetiklemektedir. Bu hastalık hassas kişileri oldukça fazla etkilemektedir. Alerjik faranjiti bulunan kişileri sigara dumanı, parfüm, soğuk hava, kuru hava gibi tahriş edici etmenler rahatsız eder.

Nefes darlığı ve astım aynı şey mi?

Her nefes darlığı ve hırıltı astıma işaret değildir. Özellikle 3 yaşın altında ve kış döneminde en sık hırıltı nedeni; virüslerin neden olduğu, ateşle birlikte seyredebilen, bronşiolit adı verilen alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Astım KOAH mıdır?

Astım, KOAH'dan çok farklı bir hastalıktır. Astım daha çok gençlerde, bayanlarda ve alerjik yapısı olanlarda görülürken; KOAH yaşı ileri erkeklerde ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde sık görülür. Astımlılarda ataklar halinde havayolu tıkanması olur ve tedavi ile geriler.

Astım hastaları ameliyat olabilir mi?

Gereken durumlarda, astımlılar genel anestezi ile de ameliyat edilebilirler. Bu hastaların hem ameliyat sırasında ve hem de ameliyattan sonraki günlerde yakından izlenmeleri gerekir.