İtiraz hakkı ne demektir?

İçindekiler:

  1. İtiraz hakkı ne demektir?
  2. Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?
  3. İtiraz dilekçesine kaç günde cevap verilir?
  4. Mahkeme kararına itiraz süresi ne kadardır?
  5. Iddianameye itiraz nasıl yapılır?
  6. Dilekçeye cevap verilmezse cezası nedir?
  7. Itiraz mahkeme kararının tebliğini izleyen günden itibaren hangi süre içinde yapılır?
  8. Yargıtay kararından sonra ne olur?
  9. Onaylanmış ceza nasıl bozulur?
  10. Sanık iddianameye itiraz edebilir mı?
  11. Iddianamenin iadesine itiraz nereye yapılır?

İtiraz hakkı ne demektir?

İtiraz, kural olarak hakim kararları ile kanunun açıkça gösterdiği hâllerde, mahkeme kararlarına karşı üst bir merciiye yapılan, hukuki niteliği itibariyle “kanun yolu” başvurusudur. Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararların da hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bir üst merciiye itiraz başvurusu yapılabilir.

Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?

Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.

İtiraz dilekçesine kaç günde cevap verilir?

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.

Mahkeme kararına itiraz süresi ne kadardır?

İtiraz Hukuku Çözümü İtirazın uygulanması, başvuruya karşı verilen kararın kesinleşmesini engelleyebilir, itirazla ilgili genel hükümler Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2. maddeleri arasında düzenlenir. İtiraz için yasal süre, bildirimden 7 gün sonra başlar.

Iddianameye itiraz nasıl yapılır?

İddianameye itiraz , dilekçe yolu ile başvuru şeklinde yapılır. İddianamelere itiraz dilekçesi, hangi mahkeme kararı vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmektedir.

Dilekçeye cevap verilmezse cezası nedir?

Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Nedir? (TCK 121) Madde 121 - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Itiraz mahkeme kararının tebliğini izleyen günden itibaren hangi süre içinde yapılır?

İdare ve vergi mahkemelerinin itiraz kanun yoluna tabi olan kararla- rına karşı, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren otuz gün içinde itiraz yoluna başvurulabilir71.

Yargıtay kararından sonra ne olur?

Kanunda belirtilen cezalar yönünden temyiz kanun yolu açık ise Yargıtay'a başvurulur. ... Yargıtay tarafından karar verildi ve onandı. Onanan karar sizin aleyhinize ise olağan kanun yolları tükenmiş demektir. Bu durumda olağanüstü kanun yollarına başvurabilirsiniz.

Onaylanmış ceza nasıl bozulur?

Ceza Mahkemeleri tarafından verilen temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olan veya kararda kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay'ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bildirir. Bu talebe karşı Yargıtay Ceza Dairesince olumlu veya olumsuz bir karar verilir.

Sanık iddianameye itiraz edebilir mı?

Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine de sahiptir. ... Sanık veya müştekinin avukatı da iddianame mahkemeye verildikten sonra bir dilekçeyle iddianamenin iadesini talep edebilirler.

Iddianamenin iadesine itiraz nereye yapılır?

CMK'nın 174/4. maddesi gereğince cumhuriyet savcısı, iade kararının gönderildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde iade kararını veren mahkemeye verilecek bir dilekçe ile veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine yapılacak bir beyanla itiraz edebilir.