Peri bacaları hangi bölgede yer alır?

İçindekiler:

  1. Peri bacaları hangi bölgede yer alır?
  2. Yavuzlar Peri Bacaları Nerede?
  3. Peri bacalarının şapkası nasıl oluşmuştur?
  4. Peri bacaları nasıl oluşur kısa bilgi?

Peri bacaları hangi bölgede yer alır?

Peri bacaları ülkemizin İç Anadolu Bölgesi'nde, Nevşehir Kapodokya'da bulunmaktadır. Günümüz de Peri bacaları turistik amaçlı kullanılmaktadır. Hatta bölge de sıcak hava balonları ile küçük geziler düzenlenmektedir. Her yıl yurtiçi ve yurtdışından bir çok turist gelmektedir.

Yavuzlar Peri Bacaları Nerede?

Vanadokya, Başkale ilçesine bağlı ve ilçeye 33 km uzaklığında olan Yavuzlar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Oluşum olarak Kapadokya bölgesindeki peribacaları ile aynıdır, herhangi bir farklılık göstermez. Volkanik yapılı Yiğit Dağı'ndan çıkan materyalin su ve rüzgarlarla aşındırılmasıyla oluşmuştur.

Peri bacalarının şapkası nasıl oluşmuştur?

Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olduğundan alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmış.

Peri bacaları nasıl oluşur kısa bilgi?

Peri bacaları, yağmur rüzgar ve sel sularının tüflerden oluşan yapıyı aşındırarak gerçekleşen koni biçimindeki oluşumdur. Peri bacaları kule şeklinde olan bu oluşumların tepelerinde kaya bloku bulunmaktadır.