Kızılçam maki mi?

İçindekiler:

  1. Kızılçam maki mi?
  2. Maki ne formasyonu?
  3. Bozkır bitki türleri nelerdir?
  4. Maki bitki örtüsü hangi ağaç türünün tahrip edilmesi sonucu oluşmuştur?
  5. Maki çeşitleri nelerdir?
  6. Akçakesme maki mi?
  7. Maki özellikleri nelerdir?
  8. Garig ne formasyonu?
  9. Step türleri nelerdir?
  10. Maki bitki örtüsünü oluşturan türler nedir?
  11. Yalancı maki ne demek?
  12. Maki bitki örtüsünün özellikleri nedir?
  13. Keçiboynuzu maki mi?
  14. Yalancı maki nerelerde görülür?
  15. Maki bitki örtüsü özellikleri nelerdir?
  16. Garig türleri nelerdir?
  17. Çalı formasyonu nelerdir?
  18. Step bozkır aynı mı?

Kızılçam maki mi?

(Şekil 1). Asıl Akdeniz ormanlarının karakteristik türü olan kızılçam (Pinus brutia)'ın orman altı florasını maki bitkileri oluşturur.

Maki ne formasyonu?

Genelde Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ve orman tahribinin yoğun olduğu sahalarda ince gövdeli, sert, bazen kenarları dikensi, cilalı daimi yeşil yapraklı 3-4 m. boyları olan çalı görünüşlü ya da ağaççık şeklindeki bitki toplulukları maki formasyonu olarak adlandırılır.

Bozkır bitki türleri nelerdir?

Bozkır bitki örtüsüne sahip illerimizde görülen ot türleri ise şunlardır:
  • Geven.
  • Çoban Yastığı
  • Üzerlik.
  • Yavşan Otu.
  • Gelincik.
  • Sığır Kuyruğu.
  • Koyun Yumağı
  • Çayır Üçgülü
Daha fazla öğe...

Maki bitki örtüsü hangi ağaç türünün tahrip edilmesi sonucu oluşmuştur?

Batı Anadolu'da garig formasyonu. Garig Akdeniz ikliminin etkisinde olan alanlarda maki formasyonunun tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkan, türce çok fakir olan bir çalı formasyonusdur. Garig son derece kurakçıl bir bitki topluluğudur.

Maki çeşitleri nelerdir?

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.

Akçakesme maki mi?

Psödomaki içindeki maki elemanları şunlardır: Funda, kocayemiş, sandal, kermez meşesi, delice, akçakesme, laden, defne, erguvan, menengiç ve katran ardıcı. Psödomaki içindeki kışın yaprak döken cinsler şunlardır: Kızılcık, geyik dikeni, fındık, dişbudak, kurtbağrı, muşmula, böğürtlen, yabani erik, yabani elma ve üvez.

Maki özellikleri nelerdir?

Maki bitki örtüleri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde oldukça sık bir doku oluşturur. Çoğu su gereksinimini gecenin neminden sağlar. Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır.

Garig ne formasyonu?

Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır.

Step türleri nelerdir?

Step bitki topluluğunun başlıca türlerini kısa boylu çayırlıklar, ayrıkotu, keven, sorguç otu, üzerlik otu, katırtırnağı, yabani arpa, püsküllü çayır, hardal otu, yemlik otu, yılgın otu, yavşan otu, gelincik, papatya, hatmi, kekik, sütleğen, ballıbaba, yabani gül, böğürtlen ve daha birçok bitki oluşturur.

Maki bitki örtüsünü oluşturan türler nedir?

Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), koca yemiş (dağ çileği), kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir.

Yalancı maki ne demek?

Psödomaki (yalancı maki), Karadeniz kıyılarında ormanların tahrip edilmesi sonucu oluşan makiye benzer nemcil çalı topluluklarına verilen addır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde oluşan çalı türleri gelişir.

Maki bitki örtüsünün özellikleri nedir?

Maki bitki örtüsü dayanıklı ve dikenli bitki topluluğundan oluşur. Denize yakın bölgelerde daha sık olarak bulunur. Makilerin boyları 1-2 metreyi geçmez. toprağın yüzeyinde sık doku oluşturur.

Keçiboynuzu maki mi?

Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. ... Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), koca yemiş (dağ çileği), kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir.

Yalancı maki nerelerde görülür?

Özellikle Karadeniz ve Marmara bölgesinde tahrip olan ormanların yerine bu çalı toplulukları görülmektedir. Bu bitki türleri kış aylarında genellikle yaprak dökmektedir. Bu sebeple de genelde yalancı maki ismi ile de bilinmektedir.

Maki bitki örtüsü özellikleri nelerdir?

Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır.

Garig türleri nelerdir?

Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır. Frigana diye de anılır.

Çalı formasyonu nelerdir?

Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.

Step bozkır aynı mı?

Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge. ... İçinde yetişen bitki türlerine göre adlar alan bu alanlarda günümüzde daha çok buğday tarımı yapılır. Bu bozkır kuşağından sonra iç bölgelerdeki çöller başlar.