Tornistan nedir argo?

İçindekiler:

  1. Tornistan nedir argo?
  2. Makinem Tornistanda ne demek?
  3. Gemi Manevrası ne demek?
  4. Tornistan yaptı ne demek?
  5. Neden iskele sancak denir?
  6. Neta ne demek?
  7. Bir geminin geri manevrasına ne ad verilir?
  8. Bir geminin yönü nasıl değişir?
  9. Cevheri Güven Fetöcü mü?
  10. Padıl etkisi ne demek?
  11. Sancak tarafına ne demek?
  12. Vira Bismillah ne anlamda?
  13. Salma dairesi ne demek?
  14. Geminin sağ ve sol tarafına ne denir?
  15. Hangi gemiler tamamen kapalı özelliğe sahip can filikaları taşımak zorundadır?
  16. Cevheri Güven kim Fetö?
  17. Pervanenin Padıl etkisi neden oluşur?

Tornistan nedir argo?

Gemi için pervaneyi ters yönde çevirerek geri geri gitme. (halk dilinde) Ters yüz etme. (mecazi) Söz ya da düşüncesinden geri dönme. (argo) Döneklik etme, cayma.

Makinem Tornistanda ne demek?

Tornistan; bir denizcilik terimidir. kökeni italyanca dilinden gelmektedir. Geminin pervanesini ters yönde çevirme. ... Örneğin iki pervaneli bir geminin pruvasından çarpışma riski olan bir cisim görünüyorsa kaptan makine dairesine "tam tornistan" emrini verir.

Gemi Manevrası ne demek?

Charles H.Cotter'e göre gemi manevrası “elimizdeki kuvvetleri kullanarak kontrol altında olmayan kuvvetlerin üstesinden gelme sanatı” dır.

Tornistan yaptı ne demek?

Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. Türkçeye en geç 19. yüzyılda İngilizce turn astern (geriye doğru dönüş) kavramından geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta çabucak dönme sağlayan bir manevradır.

Neden iskele sancak denir?

Teknik nedeni. Geminin burun (Puruva) kısmına göre geminin sağ tarafına verilen isim tıpkı İskele teriminde ki gibi, Gemi içi yön ve Uluslararası Çatışmayı Önleme kuralları gereğince geminin gittiği yönün kesin olarak belli olmasından dolayı sadece geminin sağ tarafını belirtmek için kullanılır.

Neta ne demek?

Neta : Muntazam, düzgün, tertipli veya emniyetli anlamına gelir. ...

Bir geminin geri manevrasına ne ad verilir?

Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. ... Örneğin iki pervaneli bir geminin pruvasından (ön) çarpışma riski olan bir cisim görünüyorsa kaptan makine dairesine "tam tornistan" emrini verir. Böylece dönülecek yöndeki pervane tam geriye doğru tur atmaya başlar, diğer pervane ise normal şekilde döner.

Bir geminin yönü nasıl değişir?

Gemiyi, önünden (baş tarafından) arkasına (kıç tarafına) kadar düz bir çizgi ile ayırdığımızı düşünelim ve geminin önüne doğru baktığımızı varsayalım. Bu durumda sağ tarafımız geminin sancak tarafıdır. Sol tarafımız ise geminin iskele tarafıdır. Önemli olan nokta iskele ve sancak yönleri değişmez.

Cevheri Güven Fetöcü mü?

22 Ağustos 2021 tarihinde kontrol edilmiş kararlı sürüm gösterilmektedir. Cevheri Güven, doğumlu Nokta dergisi eski genel yayın yönetmenidir. ... 15 Temmuz 2016'dan itibaren FETÖ firarisi olup Avrupa'da yaşamaktadır.

Padıl etkisi ne demek?

Padıl etkisi geminin ilk hareketinde en üst düzeydedir. Gemi ileri veya geri yol almaya başladığında, ileri hareketin sürati arttıkça PADIL etkisinde orantılı olarak değer azalması, görülür. Ancak sürat ne kadar artarsa artsın bu etkinin değeri hiç bir zaman sıfır olamaz.

Sancak tarafına ne demek?

Teknelerin sol tarafını belirtmek için “kırmızı” renk ile işaretlenen İSKELE, sağ tarafını belirtmek için de “yeşil” renk ile işaretlenen SANCAK kelimeleri kullanılır. ... Bu sistem devamlı olarak teknenin sancak tarafına konumlandırıldığından zamanla “Steorbord” deyimi teknenin sağ tarafı anlamında kullanılmaya başlandı.

Vira Bismillah ne anlamda?

Bizim topraklarımızda da yaygın bir şekilde kullanılmış özellikle denize çıkmadan önce "Vira Bismillah" tabiri sadece denizcilikte değil tüm toplumda yaygın olarak "iyi bir başlangıç dileği" anlamında kullanılmaya devam etmektedir.

Salma dairesi ne demek?

Köprüüstünden baş tarafa olan mesafe ve verilen kalomanın toplamından oluşur. Mesela Kaptanın 5 kilit kaloma verdiğini düşünelim ve baş tarafa olan mesafe ise 150 metre olsun. Dolayısıyla sizin salma daireniz = 150 + (27,5 x 5) metre yani 287,5 metre olacaktır.

Geminin sağ ve sol tarafına ne denir?

Denizcilikte yelken ve kürek sporlarında kullanılan en önemli kavramlardan biri “sancak ve iskele”dir. Teknelerin sol tarafını belirtmek için “kırmızı” renk ile işaretlenen İSKELE, sağ tarafını belirtmek için de “yeşil” renk ile işaretlenen SANCAK kelimeleri kullanılır.

Hangi gemiler tamamen kapalı özelliğe sahip can filikaları taşımak zorundadır?

1986 yılından itibaren yapılan, boyları 85 metreden büyük yeni gemiler tamamen kapalı olan can filikalarını taşımak zorundadırlar.

Cevheri Güven kim Fetö?

Cevheri Güven, doğumlu Nokta dergisi eski genel yayın yönetmenidir. 15 Temmuz 2016'dan itibaren FETÖ firarisi olup Avrupa'da yaşamaktadır. Günümüzde Youtube'da gündeme dair siyasi videolar yayınlamaktadır.

Pervanenin Padıl etkisi neden oluşur?

Basınç yüzeye yakın olan kanat ucundan itibaren derine doğru gittikçe artar. Bu sebeple hareket halindeki bir pervanenin kanat uçlarındaki basınç farkı, onun kanat yüzeylerinin yüzeyden derine doğru değişken bir basınç ortamında, çalışmasının sebebi olur.