Yerebatan Sarnıcı'nda ne var?

İçindekiler:

  1. Yerebatan Sarnıcı'nda ne var?
  2. Yerebatan Sarnıcı ne zaman kuruldu?
  3. Ayasofya ve Yerebatan Sarnıçı Roma döneminde hangi imparator tarafından yaptırılmıştır?
  4. Medusayı kim öldürmüştür?
  5. Binalarda Sarnıç nedir?
  6. Yerebatan Sarnıcı neden para atılır?
  7. Yerebatan Sarnıcı Eminönü'nden nasıl gidilir?
  8. Yere Batan Sarnıcı hangi günler açık?

Yerebatan Sarnıcı'nda ne var?

Sarnıcın içerisinde 80.000 metreküp su bulunuyor. Sarnıcın üst kısmı kapalı olup bu kısımda 12 sıra halinde dörder metre aralıklarla dizilen 336 sütun yer alıyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesinde yer alan iki sütun, altında kaide olarak yapılan iki Medusa başıyla Roma Dönemi'nin heykeltıraşlık sanatına da örnek gösterilir.

Yerebatan Sarnıcı ne zaman kuruldu?

Durgun su yerine çeşme suyunu yani akan suyu tercih eden Osmanlılar'ın şehirde kendi su tesislerini kurduktan sonra kullanmadıkları anlaşılan sarnıç, 1544-1550 yıllarında Bizans kalıntılarını araştırmak üzere İstanbul'a gelen Hollandalı gezgin P. Gyllius tarafından yeniden keşfedilmiştir.

Ayasofya ve Yerebatan Sarnıçı Roma döneminde hangi imparator tarafından yaptırılmıştır?

Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Jüstinyen (Justinianos/Iustinianus) tarafından inşa ettirilmiş olup, sarnıcın yerinde eskiden Stoa Bazilikası'nın bulunması nedeniyle “Bazilika Sarnıcı” adıyla da anılmaktadır.

Medusayı kim öldürmüştür?

Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir. Bazı kaynaklar ise Hermes'in (Merkür) ona verdiği orak ve Athena'nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler.

Binalarda Sarnıç nedir?

Sarnıç kelimesi, “su depolamak üzere yapılmış üstü kapalı veya açık havuz” anlamındaki Arapça sıhrîcden (çoğulu sahârîc) gelmektedir. Daha çok yüksek yerlere yapılan kalelerde ve bir kısmı çöllerden geçen kervan yollarında su depolamanın hayatî önemi bulunmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı neden para atılır?

Bizans zamanı su ihtiyacını karşılamak için yapılmış. Bir sürü balık var içinde, o ambiyansta balıklar çok büyüleyiciydi. İçinde binlerce bozuk para olan havuza bir dilek tutup, bozuk para atıyorsunuz. Zamanın su sarnıcı şimdilerin dilek havuzu olmuş.

Yerebatan Sarnıcı Eminönü'nden nasıl gidilir?

Yerebatan Sarnıc, Ayasofya Müzesi'nin hemen yanında bulunuyor. Ulaşmak isteyenler Eminönü'nden tramvaya binerek Sarnıca ulaşabilirler. Sultanahmet durağında inmeniz gerekmektedir, Sarnıç Yerebatan Caddesi'nde yer alıyor. Eminönü'ne Anadolu Yakası'ndan ulaşmak isterseniz, vapurla gitmeniz daha hızlı olacaktır.

Yere Batan Sarnıcı hangi günler açık?

Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü 09.00 – 18.30 saatleri arasında ziyarete açık. Resmi tatil günleri ile dini bayramların birinci günleri kapalı.