Lobektomi neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Lobektomi neden yapılır?
  2. Sol lobektomi nedir?
  3. VATS lobektomi nedir?
  4. Sağ pnömonektomi nedir?
  5. Tiroid lobektomi nedir?
  6. Mediastinoskopi neden yapılır?
  7. Tiroid total lobektomi nedir?
  8. Akciğerin bir lobunun çıkarılmasına ne denir?
  9. Vats biyopsi ne demek?
  10. Vats ameliyatı nedir?
  11. Ekstraplevral pnömonektomi nedir?
  12. Torakotomi nedir tıp?
  13. Mediastinoskopi ve Mediastinotomi nedir?
  14. Medianoskopi nedir?
  15. Tiroidektomi Total iki taraf nedir?
  16. Akciğer kama biyopsi nedir?
  17. Bir akciğer ile yaşanır mı?

Lobektomi neden yapılır?

Akciğerde lobektomi genellikle abseler, tümörler, kistler veya bronşiyektazi gibi hastalıklar söz konusu olduğunda uygulanır. Beyinde ise genelde hipokampal skleroz ve temporal lob tümörleri için uygulanır.

Sol lobektomi nedir?

Lobektomi (Hemitiroidektomi): Sağ ya da sol lobektomi diye adlandırılır. İlgili lobun tamamının çıkarılması anlamına gelir. Total Tiroidektomi: Sağ + sol lobektomi olarak düşünebiliriz. Total tiroidektomi yaparken genellikle istmus bölünmeden tiroid bir bütün olarak çıkarılır.

VATS lobektomi nedir?

Video yardımlı torasik cerrahi (VATS) lobektomi yöntemi teknolojinin gelişmesiyle birlikte, göğüs cerrahisi ameliyatlarında, son yıllarda da akciğer kanseri ameliyatlarında uygun hastalarda tercih ediliyor.

Sağ pnömonektomi nedir?

Pnömonektomi, akciğer kanseri hastalarında bir akciğerin yerinden tamamen çıkarılmasına dayanan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem her ne kadar kanserle savaşta sıkça kullanılsa da, sadece tek akciğerde yer alan kanserli dokular için geçerlidir.

Tiroid lobektomi nedir?

Tiroid cerrahisi tiroid bezinin kanser veya kanser dışı bazı hastalıklarında tedavi amacıyla uygulanmaktadır. Bu amaçla uygulanan çeşitli operasyonlar; Lobektomi: Tiroid bezinin yarısının çıkartılmasıdır.

Mediastinoskopi neden yapılır?

Genellikle akciğer kanserini kontrol etmek ve bu kanseri evrelemek için bu yönteme başvurulur. İşlemde lenf düğümlerini çıkarmak ve biyopsi yapmak mümkündür. Bunun yanında timüs bezi tümörü, yemek borusu kanseri ve lenfoma olan kişilerde de uygulama yapılabilir.

Tiroid total lobektomi nedir?

4-Total lobektomi: Bir taraf tiroid lobunun tamamının çıkarılması diğer loba dokunulmamasıdır. Bu yöntem kanser şüpheli tek nodül olduğunda, nodülün bulunduğu lobun tamamının çıkarılıp hastanın uyandırılmasıdır.

Akciğerin bir lobunun çıkarılmasına ne denir?

Her iki girişimde de yapılan aşağıdaki cerrahi işlemler aynıdır; aynı amaç için yapılır. A-Lobektomi: Akciğer kanseri sadece akciğerin bir bölgesinde (lobunda) ise bu lobun cerrahi olarak çıkarılmasına “lobektomi” denir.

Vats biyopsi ne demek?

Video kamera yardımı ile göğüs duvarında açılan 2 veya 3 adet 1,5 cm'lik kesi ile göğüs kafesi içine aletler ile girerek mevcut patolojiyi ortadan kaldırmaya yönelik genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.

Vats ameliyatı nedir?

Vats Yöntemi; bir video yardımı ile göğüs içinin görüntülenmesi, sonrasında göğüse açılan1 ile 3 adet arasında değişen yaklaşık 1.5-2 cm lik kesilerden çeşitli cerrahi aletler kullanılarak göğüs cerrahisi ameliyatlarını yapma yöntemidir.

Ekstraplevral pnömonektomi nedir?

Mezotelyoma tedavisi için ekstraplevral pnömonektomi, bir akciğerin ve paryetal plevra (dış akciğer zarı), perikardiyum (kalp zarı) ve diyafram bölümlerinin çıkarılmasını içerir ve bu hali ile oldukça kapsamlı / radikal bir cerrahidir.

Torakotomi nedir tıp?

Torakotomi göğüs kafesinin cerrahi girişimle açılması. Çoğunlukla kalp-damar cerrahisi ve göğüs cerrahisinde kullanılır; koroner arter bypass ameliyatı, lobektomi, pnömonektomi gibi.

Mediastinoskopi ve Mediastinotomi nedir?

Özel bir aletle (ya video yada normal mediastinoskop ) ile boyundan yapılan kesi ile soluk borusu üzerinden girilerek her iki akciğer zarı arasında kalan kısımda (mediastende) bulunan lenf bezelerinden biyopsi yapılması işlemidir.

Medianoskopi nedir?

Medianoskopi: Akciğer ve lenf bezlerine yönelik tümörlerin teşhisi ve tümörlerin evrelenmesi için yapılır.

Tiroidektomi Total iki taraf nedir?

2-Totale yakın tiroidektomi: Tiroid yataklarında bilerek 1-2 gr kadar doku bırakılmasıdır. Burada amaç ses siniri tiroid dokusuyla çok iç içe ise, sinire herhangi bir zarar verilmesinin önlenmesidir. Kalan bu kadar dokunun fonksiyonel olması mümkün olmadığından amaç sadece sinirin korunmasıdır.

Akciğer kama biyopsi nedir?

Akciğer biyopsisi, akciğer hastalıklarında, akciğer kanserinde hızlı ve kesin tanı için yapılan girişimsel bir işlemdir. Akciğerde ortaya çıkan kitle, akciğer dokusunun içine yerleşmiş, anormal bir yapıdır. Genellikle belirti vermeden önce akciğer filminde veya tomografide fark edilir.

Bir akciğer ile yaşanır mı?

Bekar, “Akciğer kanserlerinin tedavisinde; ameliyatla akciğerin, sağ ya da sol, bir tanesi tamamen çıkarılabilir ve hasta tek akciğer ile yaşamını sürdürebilir.