Bilirubin artışı neden olur?

İçindekiler:

  1. Bilirubin artışı neden olur?
  2. Bilirubin nasıl sentezlenir?
  3. Indirekt hiperbilirubinemi nedir?
  4. Bilirubin nasıl olur?
  5. Hiperbilirubinemi ne demek?
  6. Gilbert sendromu olanlar nasıl beslenmeli?
  7. Sarılık kanda hangi değerlere bakılır?

Bilirubin artışı neden olur?

Kırmızı kan hücrelerinin ve dolayısıyla hemoglobinin aşırı miktarda yıkılması sonucu bilirubin düzeyleri hızla yükselir. Karaciğer fonksiyonları, artmış bilirubini kandan temizlemekte yetersiz kalabilir ve sonuç olarak kan bilirubin düzeyleri yüksek kalır.

Bilirubin nasıl sentezlenir?

Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür. Sterkobilinojenin büyük bölümü dışkıyla atılır.

Indirekt hiperbilirubinemi nedir?

İndirekt bilirubin, suda çözünmeyen bilirubindir. Eritrositin yıkımı ile oluşur, kanda albumine bağlı olarak karaciğere taşınır. Karaciğerde indirekt bilirubin glukuronik asitle birleştirilir ve suda eriyebilen direkt (konjuge) bilirubin oluşur.

Bilirubin nasıl olur?

Bilirubinin oluşması Eritrositlerin parçalanmasıyla ortaya çıkan hemoglobin, retiküloendoteliyal sistemde (RES) yani başlıca karaciğer, dalak ve kemik iliğinde yıkılır ve hem kısmından bilirubin oluşur.

Hiperbilirubinemi ne demek?

En önemli nedeni kandaki bilirubin düzeyinin artmasıdır. Normalde periferik kanın 100 ml'sinde 1 mg kadar bilirubin bulunur. Kandaki bilirubin düzeyinin 2.5 mg'ın üzerine çıkmasına “hiperbilirubinemi”, bunun neden olduğu klinik tabloya "sarılık; ikter (icterus)” adı verilir.

Gilbert sendromu olanlar nasıl beslenmeli?

Günlük en az 2,5-3 litre su tüketimi vücudun işlevselliğinin bozulmaması adına önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Uzun süreli açlık veya düşük kalorili diyetler, Gilbert sendromu belirtilerinin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Düzenli ve yeterli uyku alışkanlığı kazanılmalıdır.

Sarılık kanda hangi değerlere bakılır?

Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.