Çağatay Türkçesi neyin devami?

İçindekiler:

  1. Çağatay Türkçesi neyin devami?
  2. Çağatay Türkçesi yerini hangi Türkçeye bırakmıştır?
  3. Çağatay Türkçesi Çağdaş Türk lehçesi midir?
  4. Harezm Kıpçak Çağatay Türkçesi hangi dönem?
  5. Çağatayca hangi dilin devamı?
  6. Batı Türkçesi dönemi kaça ayrılır?
  7. Çağatayca yerini hangi dile bırakmıştır?
  8. Çağatayca yerini neye bıraktı?
  9. Türkiye Türkçesi çağdaş Türk lehçeleri içerisinde hangi kolda yer almaktadır?
  10. Karahanlı Harezm ve Çağatay Türkçeleri hangi dönem?
  11. Kodeks Kumanikus hangi döneme aittir?
  12. Çağatay Türkçesi dönemine ismini veren kimdir?
  13. Türkçe Temel olarak kaç evreye ayrılır?
  14. Türkiye Türkçesi kaça ayrılır?
  15. Çağatayca hangi dönemin devamı?
  16. Senglah Lügati kimin?
  17. Çağatay Türkçesinin gelişmesinde önemli rol oynayan kimdir?
  18. Çağatay devri şairleri kimlerdir?
  19. Türk dilinin lehçeleri nelerdir?

Çağatay Türkçesi neyin devami?

Orta Türkçenin son dönemini temsil eden, Türkoloji literatüründeki adı Çağatay Türkçesi olarak bilinen yazı dili, Kuzey-Doğu Türkçesinin ikinci döneminin adıdır.

Çağatay Türkçesi yerini hangi Türkçeye bırakmıştır?

Bu devir gerileme ve çökme devridir. Çağatay edebiyatı bu devirden sonra yerini Özbek edebiyatına bırakmıştır.

Çağatay Türkçesi Çağdaş Türk lehçesi midir?

Bu lehçelerden Azerbaycan ile Türkmen Türkçeleri Oğuz; Özbek ile Uygur Türkçeleri Çağatay (Karluk); Tatar, Kırgız, ve Kazak Türkçeleri ise Kıpçak grubunun çağdaş temsilcileri olarak seçilmişlerdir.

Harezm Kıpçak Çağatay Türkçesi hangi dönem?

Öyle ki bu bölgede Türkçe, edebi açıdan, Harzemşahlar devletinin yıkılışından sonra bile 15. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüştür. Karahanlı Türkçesinden Çağatay Türkçesine geçiş dili olarak nitelendirilen Harezm Türkçesi, sınıflandırmada Orta Türkçe dönemi içerisinde gösterilmektedir.

Çağatayca hangi dilin devamı?

Çağatay Türkçesi, Yusuf Has Hacip tarafından işlenmiş edebî dilin yani Karahanlı Türkçesinin ve daha sonraki birkaç asır boyunca Orta Asya Türkleri için ortak yazı dili ve edebî dil olarak kullanılmış olan Harezm Türkçesinin mirası üzerinde şekillenmiştir.

Batı Türkçesi dönemi kaça ayrılır?

Batı Türkçesi ise Hazar'ın güneyinden batıya yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmaktadır. Batı Türkçesi tarihî süreçte kendi içinde Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi olmak üzere üç döneme ayrılır.

Çağatayca yerini hangi dile bırakmıştır?

Bütün Türk lehçelerinde olduğu gibi Çağatayca'da da yalın, bileşik ve girişik cümle yapıları kullanılmıştır. Çağatayca'da büyük bir oranda İslam kültürünün etkileri de görülür. Arapça, özellikle Farsça birçok sözcük ve tamlama oldukça çoktur. Çağatayca yerini bugün modern Özbekçeye ve modern Uygurcaya bırakmıştır.

Çağatayca yerini neye bıraktı?

II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise Sovyet Türkologlar “Çağatayca” yerine “Eski Özbekçe” terimini kullanmayı yeğlediler. “Eski Özbekçe” terimini yanında “Kadim Özbekçe” terimini kullanan Sovyet Türkologların yanında “Çağatayca” ya da “Çağatay Dili” terimini kullanan Sovyet Türkologlar da vardır.

Türkiye Türkçesi çağdaş Türk lehçeleri içerisinde hangi kolda yer almaktadır?

Türkiye Türkçesi, dil ailesi sınıflandırmasında, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya'da konuşulan 30 kadar yaşayan dili kapsayan Türk dilleri ailesine mensuptur ve bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı Oğuz dil grubunda yer alır.

Karahanlı Harezm ve Çağatay Türkçeleri hangi dönem?

Türk dilini, eski, orta, yeni olarak üç döneme ayıran Türkologlara göre Karahanlı Türkçesi, Orta Türkçenin ilk dönemini oluşturur. Böyle düşünen Türkologlara göre 10-15. yüzyıllar arası, Orta Türkçe dönemidir.

Kodeks Kumanikus hangi döneme aittir?

Codex Cumanicus (Kodeks Kumanikus), Karadeniz'in kuzeyindeki Kıpçak Türklerinden (Kumanlar) İtalyanlar ve Almanlar tarafından 14. yüzyılda derlenmiş iki bölümlük bir eserdir.

Çağatay Türkçesi dönemine ismini veren kimdir?

Çağatay Türkçesi dönemi daha çok “Türkçe, Türkî, Türk tili” şekillerinde adlandırılmakla birlikte; Ali Şir Nevai'nin, Mecalis'ün-Nefâis'te “Çagatay Lafzı” tabirini kullandığı da görülür. Çağatay Türkçesi denilince akla ilk gelen isim Ali Şir Nevâyî'dir.

Türkçe Temel olarak kaç evreye ayrılır?

Batı Türkçesi Batı Türkçe'si iç ve dış gelişme ve değişiklikle bakımından üç evreye ayrılır. 1. Eski Anadolu Türkçe'si 2. Osmanlıca 3. Türkiye Türkçe'si 1. Eski Anadolu Türkçe'si 13., 14. ve 15. yüzyıllardaki Türkçe'dir.

Türkiye Türkçesi kaça ayrılır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak XIII ve XIV. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi'nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.

Çağatayca hangi dönemin devamı?

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Oğuzlar dışındaki tüm Müslüman Türkler tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan Türk yazı dilidir. Çağatay Han, Çingiz Han'ın Börte Hatun'dan doğan ikinci oğludur.

Senglah Lügati kimin?

Senglâh, 1758-1760 (h.1172-1173) tarihlerinde Mirza Mehdi Han Esterabadî tarafından kaleme alınmıştır. Çağatayca yazılmış sözlükler arasında içerik ve hacim bakımından en kapsamlı sözlüktür. Kendisinden sonra yazılan çoğu sözlüğe de kaynaklık etmiştir.

Çağatay Türkçesinin gelişmesinde önemli rol oynayan kimdir?

XV. yüzyılın ilk yarısında Çağatayca şiirleriyle şöhret bulan Mevlânâ Lutfî, Çağatay şiirinin gelişmesinde önemli rol oynayan bir şairdir.

Çağatay devri şairleri kimlerdir?

Ahmed-i Dâî, Nizami Refiî, Zafî, Nedim, Şeyh Galip Çağatayca şiirler yazmış Osmanlı şairlerinden birkaçıdır.

Türk dilinin lehçeleri nelerdir?

Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.