Kavanca atmak nedir?

İçindekiler:

  1. Kavanca atmak nedir?
  2. Volta seyri nedir?
  3. Kavança nasıl atılır?
  4. Cenova yelken nedir?
  5. Rüzgar üstü ne demek?
  6. Alesta Tramola ne demek?
  7. Alesta ne anlama gelir?
  8. Alabanda nedir ne demek?
  9. Gemi alabanda nedir?
  10. Gemi Dümeni nasıl yapılır?
  11. Albura ne demek?
  12. Alamanda ne demek?
  13. Pupa yelken ne demek TDK?
  14. Tayfa ne anlama gelir?
  15. Sancak Alabanda komutu hangisini ifade eder?
  16. Dümen nerede olur?
  17. Dümen nasıl çalışır?
  18. Dümen ne demek argoda?
  19. Dümen sistemi nedir?
  20. Dümen yapmak ne demek?
  21. Dümen ne demek TDK?
  22. Dümeni kim kullanır?
  23. Denizcilikte rota nedir?
  24. Geminin sancak tarafı ne demek?

Kavanca atmak nedir?

Kavança, bir yelkenlinin rüzgârın geliş yönünün tersine doğru teknenin kontrası değişene kadar dönmesi anlamında kullanılan yelkencilik terimi. Bu manevra ile rüzgârın yelkenliye geldiği yön ve yelkenin bulunduğu taraf zıt olarak değişir. Kavança atılırken yelkenli pupa seyrine döner ve kontra değiştirilir.

Volta seyri nedir?

En az bir kere teknemizin kontra değiştirerek zigzag bir rota takip etmesine Volta Seyri denir. Borina Seyrinde genelde birkaç zigzag rota takip edilip, teknemizin rüzgara mümkün olduğu kadar yakın olması için, iskotanın boşunun alınması, sürmemizin tamamen inik olması gerekmektedir.

Kavança nasıl atılır?

Dümenci kavançasını varmak istediği noktayı iskele veya sancak rüzgar altı hattında gördüğünde atmalıdır. Bu şekilde tekne varmak istediği noktaya 90 derecelik zigzaglar çizerek varabilir. Kavança manevrası elbette pupa seyrinde de atılabilir. Bu seyirde atılacak kavança çok küçük yön değişikliği ile de sonuçlanabilir.

Cenova yelken nedir?

Cenova. Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene flok ya da Cenova denir. Öndeki yelken teknenin diğerini geçmiyorsa ya da çok az geçiyorsa flok, %5'lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.

Rüzgar üstü ne demek?

Deniz araçlarında rüzgarüstü ve rüzgaraltı kavramları vardır. Tekneyi omurga hattından ikiye böldüğümüz zaman rüzgarın geldiği taraf rüzgarüstü, rüzgarın gittiği taraf ise rüzgaraltı olarak adlandırılır. Aynı şekilde yelkenlerin rüzgârın geliş yönüne bakan tarafı rüzgâr üstü, diğer tarafı rüzgâr altı tarafıdır.

Alesta Tramola ne demek?

Yelkenle seyreden gemi ve deniz araçlarında tramola etmeye hazır olunması için verilen komut. Bu komuttan kısa bir süre sonra dümene basılır ve dönüş başlar. Bu arada hangi taraftan dönüş yapılacağını belirtmek için “Alesta orsa alabanda tramola” veya “Alesta boci alabanda tramola” şeklinde komut verilir.

Alesta ne anlama gelir?

1. Hazır durumda, tetikte, müheyyâ: “Alesta bulunmak.” “Alesta beklemek.” Zâten alesta duruyordum (Ahmet Râsim). Ne vakit isterseniz ben alesta, hazırım (Reşat N.

Alabanda nedir ne demek?

Alabanda, denizcilikte yeke ucunun bordanın iç kısmını gösterecek kadar çevrilmesine verilen isimdir. Dümenin 35. dereceye kadar basılması da alabanda olarak anılır.

Gemi alabanda nedir?

Genel ve sıklıkla kullanılan bir gemi dümen komutu da alabanda komutudur. İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir. Sancak alabanda ise gemi dümenini sağa doğru sonuna kadar çevirmektir.

Gemi Dümeni nasıl yapılır?

Küçük teknelerde dümen doğrudan kaptan tarafından tutulurken büyük gemilerde ise dümen serdümen tarafından tutulur. Serdümen; kaptanın veya vardiya zabitinin verdiği dümen manevra komutlarını yerine getirir ve geminin belirtilen rota hattında ilerlemesini sağlar.

Albura ne demek?

Bazı balıkçı gemilerinin baş kısmına dikili gözcü direği.

Alamanda ne demek?

1. Hiddetli azar, paylama.

Pupa yelken ne demek TDK?

Pupa yelken deyiminin anlamı ve açıklaması Alabildiğince, hiçbir şeye bağımlı olmadan. "Pupa yelken bir hayat yaşıyorum, kendi planlarım var." 2. Yelkenler, arkadan esen rüzgârla şişmiş olarak, tam yolla.

Tayfa ne anlama gelir?

a. 1. den. Bir gemide bulunan, türlü işlerde çalıştırılan sefer işçisi: “Kayıkta hem ben hem de tayfam uyandık.” -Halikarnas Balıkçısı.

Sancak Alabanda komutu hangisini ifade eder?

Sancak alabanda (Hard a starboard): Dümenin basılabildiği kadar sancağa basılması için serdümene verilen kumandadır. ... İskele yirmi (Port twenty degrees): Dümeni, dümen müşirinde yirmi derece gösterene kadar iskeleye basması ve orada tutması için.

Dümen nerede olur?

Dümen (rudder), genellikle kuyruğun art kenarına yerleştirilir. Pilot sol pedala bastığında dümen sola döner ve dümen üzerinde bir yüksek basınç bölgesi oluşur.

Dümen nasıl çalışır?

1.

Dümen ne demek argoda?

Hava ve deniz taşıtlarının arka tarafında, dışta bulunan, taşıta istenilen yönü vermeye ve taşıtı belirli bir doğrultuda götürmeye yarayan hareketli parça. (argo) Dalavere, hile. Yine bir dümen çeviriyor.

Dümen sistemi nedir?

Dümenler, gemilerin tüm hareket ve kontrolü için başlıca sistemdir. ... Dümen sistemi ile entegre edilen Dümen Dişlisi, boyut, tip ve işletimden bağımsız olarak her bir gemi için zorunlu olan tam dönüş mekanizmasını tanımlar.

Dümen yapmak ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Dalavere, hile ile birini kandırmak, aldatmaya çalışmak.

Dümen ne demek TDK?

argo dalavere, hile ile birini kandırmak, aldatmaya çalışmak.

Dümeni kim kullanır?

Bu sistem daha çok düz bir rota izlemek mecburiyetinde olan gemilerde kullanılır. Uçaklarda yön tayini için kullanılan kuyruk bölgesinin arkasındaki kısma da dümen adı verilir. Uçakların dümeni iki kısımdır. Yön tayin edene “doğrultu” yükseklik tayin edene “yükseklik dümeni” denir.

Denizcilikte rota nedir?

Rota : Seyir halince bulunan gemilerin izlediği hat. ...

Geminin sancak tarafı ne demek?

Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.