Vergi Usulü Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. Vergi Usulü Kanunu Nedir?
  2. Vergi ceza hukuku nedir kısaca?
  3. VUK 257 madde nedir?
  4. Vergi ziyaı cezası ne demek?
  5. Vergi hatası nedir?
  6. Vergi ceza hukuku hangi düzenlemeleri konu almaktadır?
  7. Ceza hukuku bakımından vergi suçları nelerdir?
  8. Mükellefin şekli ödevleri nelerdir?
  9. Idarece tarh edilen vergiler nelerdir?
  10. 256 257 ve mükerrer 257 nci madde nedir?
  11. VUK 367 madde nedir?
  12. Vergi suç ve cezaları hangi kanunda açıklanmıştır?
  13. Vergi suç ve cezaları hangi kanunun hangi maddesinde düzenlenmiştir?
  14. Hangi vergi suçunun cezası vergi idaresi tarafından verilmektedir?
  15. Mükellefin görevleri nelerdir?
  16. Vergi hukukunun kaynakları nelerdir?

Vergi Usulü Kanunu Nedir?

Madde 1 – Bu kanun hükümleri ikinci maddede yazılı olanlar dışında, genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar hakkında uygulanır. Bu kanunun hükümleri kaldırılan vergi, resim ve harçlar hakkında da uygulanır. ...

Vergi ceza hukuku nedir kısaca?

Vergi Ceza Hukuku, hem kabahat hem de suç niteliği taşıyan vergi kanunlarına aykırılıkları ve bunlara ilişkin ceza ve/ya da yaptırımları incelemektedir. Vergi suçları ve/ya da kabahatleri, kural olarak devlet hazinesine karşı işlenen (ekonomik) suç ve/ya da kabahat olarak kabul edilmektedir.

VUK 257 madde nedir?

Vergi Usul Kanunu[11] (V.U.K. ) mükerrer md.257/1, Maliye Bakanligina Vergi Usul Kanununa göre tutulmakta olan defter ve belgelere ilaveten yeni defter ve belge tutturma veya düzenlettirme ve ayrica bu defter ve belgelerle ilgili bazi hususlarda da düzenleme yapma yetkisi vermektedir[12].

Vergi ziyaı cezası ne demek?

Vergi ziyası cezası da, ilk olarak 5432 sayılı Kanunun 321 inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, Vergi zıyaı, mükellefin vergilendirme ile ilgili ödevlerinin zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.

Vergi hatası nedir?

Vergi hatası, vergiye ilişkin hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden, haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır (Vergi Usul Kanunu -VUK- m.116).

Vergi ceza hukuku hangi düzenlemeleri konu almaktadır?

Vergilendirme sürecindeki suç ve cezaları ele alıp inceleyen, temel suç ve cezalar ile cezaların tespiti ve uygu- lanmasını ele alan vergi ceza hukuku birey ile devlet arasında vergi uyuşmazlıklarının çıkması- na neden olan vergi hukuku alt dalıdır.

Ceza hukuku bakımından vergi suçları nelerdir?

Vergi Hukuku kapsamındaki suç ve cezalar; mali suç ve cezalar ile cezai suç ve cezalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Mali suç ve cezaların kapsamına Vergi ziyaı ve Usulsüzlük suçları girmekteyken, cezai suçların kapsamına; kaçakçılık, vergi mahremiyetinin ihlali ile özel bilgilerin ihlali girmektedir.

Mükellefin şekli ödevleri nelerdir?

MÜKELLEF ÖDEVLERİ
  • Bildirmeler.
  • Defter Tutma.
  • Belge Temini Ve İptali.
  • Belge Düzenleme.
  • Muhafaza Ve İbraz Mecburiyeti.
  • Diğer Ödevler.

Idarece tarh edilen vergiler nelerdir?

Verginin idarece tarhı; mükelleflerin verginin tarhı için vergi kanunları ile muayyen zamanlarda müracaat etmemeleri veya aynı kanunlarla kendilerine tahmil edilen mecburiyetleri yerine getirmemeleri sebebiyle zamanında tarh edilemiyen verginin kanunen belli matrahlar üzerinden idarece tarh edilmesidir.

256 257 ve mükerrer 257 nci madde nedir?

VUK'un "Defter ve Belgelerle Diğer Kayıtların İbraz Mecburiyeti" başlıklı 256'ncı maddesi hükmü aşağıdaki gibidir: "Geçen maddelerde yazılı gerçek ve tüzel kişiler ile mükerrer 257'nci madde ile getirilen zorunluluklara tabi olanlar, muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek ...

VUK 367 madde nedir?

Vergi hukukunda soruşturma; Vergi Usul Kanunu 367. Maddesinde düzenlenmiştir. ... Maddede yazılı suçlardan dolayı cezaya hükmedilmesi vergi zıyaı veya usulsüzlük cezalarının uygulanmasını engel olmaz. Vergi mahkemelerince verilecek cezalar ceza mahkemesini etkilemediği gibi cezai yaptırımlar da vergi mahkemesini etkilemez.

Vergi suç ve cezaları hangi kanunda açıklanmıştır?

Vergi suç ve cezaları, esas olarak VUK‟da düzenlenmiĢtir. Ayrıca, 4458 sayılı Gümrük Kanunu‟nda4, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun‟da5 ve diğer vergi kanunlarında bazı ceza hükümlerine yer verilmiĢtir.

Vergi suç ve cezaları hangi kanunun hangi maddesinde düzenlenmiştir?

213 sayılı Vergi Usul Kanununda (V.U.K.) Vergi suç ve ceza- ları 5 maddede ve 5 bend halinde düzenlenmiş olup ayrıca 3100 sayılı Kanunun mükerrer 8. maddesinde düzenlenmiştir. u 'süç ve, cezalar idari nitelikte olmayan, adli suç ve ceza- lardır.

Hangi vergi suçunun cezası vergi idaresi tarafından verilmektedir?

8 Aynı zamanda bunlara mali nitelikli suç ve cezalar da denir. Bu suçlar; “vergi zıyaı suçu” (VUK m. 341), “genel usulsüzlük” (VUK m. 351–352), “özel usulsüzlük” (VUK m. 353) suçlarıdır. Bu suçlar için para cezası ve işyeri kapatma cezası idare tarafından verilmektedir.

Mükellefin görevleri nelerdir?

Mükellef Hak ve Yükümlülükleri
  • Vergi İnceleme Elemanının Kimliğini Görme Hakkı ...
  • İnceleme Konusunu ve Kapsamını Öğrenme Hakkı ...
  • Defter ve Belgelerini İbraz Etmek İçin Ek Süre İsteme Hakkı ...
  • İncelemenin Her Safhasında Bilgi Alabilme Hakkı ...
  • İnceleme Sırasında Müşavir ve/veya Avukat Bulundurma Hakkı
Daha fazla öğe...

Vergi hukukunun kaynakları nelerdir?

1.Vergi Hukukunun Bağlayıcı (Asli) Kaynakları
  • Anayasa.
  • Kanunlar.
  • Uluslararası anlaşmalar.
  • Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.
  • Kanun hükmünde kararnameler.
  • Yürütme organının özel düzenleyici işlemleri. ...
  • İçtihadı birleştirme kararları
  • Anayasa Mahkemesi Kararları