Fotoğrafların telif hakkı var mı?

İçindekiler:

  1. Fotoğrafların telif hakkı var mı?
  2. Fotoğraf telif hakkı cezası ne kadar?
  3. Telif hakkı kaç TL?
  4. Resimlerde telif hakkı nedir?
  5. Fotoğraf sanat eseri midir?
  6. Fotoğraf bir eser midir?
  7. Fotoğrafın sahibi Kanuna göre kimdir?
  8. Nelerden telif yenir?

Fotoğrafların telif hakkı var mı?

Fotoğraf, yukarıda belirttiğimiz çerçevede “estetik değere” haiz bir fotoğrafsa veya 4/5. madde veya 86.madde kapsamında bir fotoğrafsa eser olarak kabul edileceğinden, fotoğrafı çeken eser sahibi sayılacak ve kanunda belirtilen eser sahibi haklarını kullanabilecektir.

Fotoğraf telif hakkı cezası ne kadar?

Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adlî para cezasına hükmolunamaz.

Telif hakkı kaç TL?

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.

Resimlerde telif hakkı nedir?

CEVAP: Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Söz konusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

Fotoğraf sanat eseri midir?

Oysa sanat olabilmesi için bir şeyin var edilmesi gerekir. Fotoğraf öğrenilebilir bir süreçtir. İçine hayal gücü ve yaratım kattığınızda, hislerinizi karşı tarafa aktardığınızda ve fotoğrafa bakıldığında isminiz akla geliyorsa, fotoğraf imzanızı taşıyor demektir. Evet, işte o zaman fotoğraf bir sanattır.

Fotoğraf bir eser midir?

FSEK'te fotoğraf eserleri güzel sanat eserleri içerisinde sayılmıştır. Bir fotoğrafın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu anlamında eser olarak kabul edilebilmesi ve korunabilmesi için sahibinin hususiyetini taşıması ve estetik değerinin olması gerekmektedir.

Fotoğrafın sahibi Kanuna göre kimdir?

Fotoğraflananı insan olan ve mankenin tanınabildiği fotoğraflar FSEK korumasındadır. FSEK'na göre; eser mahiyetinde olmasalar bile fotoğrafta tasvir edilen kimseden veya bu kimse ölmüş olsa bile, mirasçılarından izin almak gerekir.

Nelerden telif yenir?

Bunun dışında şu eserler telif hakkına sahiptir:
  • TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel işitsel eserler.
  • Ses kayıtları ve müzik besteleri.
  • Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler.
  • Resimler, posterler ve reklamlar gibi görsel eserler.
  • Video oyunları ve bilgisayar yazılımları
Daha fazla öğe...