Belge nedir ve belge çeşitleri?

İçindekiler:

  1. Belge nedir ve belge çeşitleri?
  2. Belge Yönetimi türleri nelerdir?
  3. Elektronik belge olarak düzenlenen belgeler nelerdir?
  4. E-belge ne demek?
  5. Belge yönetim süreci nelerdir?
  6. Belge yönetim süreci elemanları nelerdir?
  7. Belge yönetimi unsurları nelerdir?
  8. Belge organizasyonu nedir?
  9. E belgeler nelerdir?
  10. Tevsik edici belgeler nelerdir?
  11. E Belge e-fatura e-defter nedir?
  12. MM belgesi nedir?
  13. Elektronik belge yönetim Sistemi ilk aşaması nedir?
  14. Dosyalama sürecini oluşturan temel aşamalar nelerdir?
  15. Evrak yönetimi nedir hangi süreçleri içerir?
  16. Evrak yönetim süreci nelerdir?
  17. Belge Yönetimi aşamaları nedir?
  18. Belge yönetimin alt yapı unsurları nelerdir?
  19. Bürolarda Belge Yönetimi Nedir?
  20. Elektronik Belge Yönetim Sistemi nedir?

Belge nedir ve belge çeşitleri?

Belge; bir iş için meydana getirilen yazılı kâğıtlardır. Ayrıca kişilerin kendilerine ait mektup ve notları da birer özel belge sayılır. Başka bir deyişle belge, görülen hizmetler, yapılan işlemler ve haberleşmeler sırasında üretilen her türlü yazılmış, basılmış, şifrelenmiş ve resmedilmiş kâğıtların tümüdür.

Belge Yönetimi türleri nelerdir?

İçindekiler
  • 1.1 Koruma.
  • 1.2 Düzenleme.
  • 1.3 Erişim.
  • 1.4 Tasfiye.
  • 1.5 Kaynakça.

Elektronik belge olarak düzenlenen belgeler nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığı kararı doğrultusunda düzenlenen belgeler, e-Dönüşüm kapsamında hızla dijitalleşmektedir....e-Belge Çeşitleri Nelerdir?
  • e-Fatura.
  • e-Arşiv Fatura.
  • e-İrsaliye.
  • e-Müstahsil Makbuzu.
  • e-Serbest Meslek Makbuzu.
  • e-Defter.
  • e-Gider Pusulası
  • e-Bilet uygulamaları birer e-Belgedir.

E-belge ne demek?

e-Belge (e-Dönüşüm) Ülkemizde e-Belge denildiğinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirilen e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-Bilet, e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM), e-Müstahsil Makbuzu (e-MM) gibi dijital dönüşüm uygulamalarına verilen üst başlık adıdır.

Belge yönetim süreci nelerdir?

Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.

Belge yönetim süreci elemanları nelerdir?

Yapılandırılacak süreçte dikkate alınması gereken temel noktalar: -Politika ve Strateji Oluşturma -Yazışma ve Belge Üretim Süreci -Dosyalama İşlemleri Süreci -Saklama Planları Uygulama Süreci -Değerlendirme-Ayıklama-İmha İşlemleri Süreci -Arşiv Belgeleri Devir İşlemleri Süreci *Bunlar bir bütün olarak ele alınmalıdır.

Belge yönetimi unsurları nelerdir?

Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.

Belge organizasyonu nedir?

Belge yönetimi organizasyonun tamamı tarafından kullanılan bir programdır. Belge yönetimi sırasında kurumlardaki tüm birimler birbirleriyle iletişim halindedir ve birbirlerinden bağımsız hareket etmemektedirler.

E belgeler nelerdir?

e-Belge; Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirilen e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-defter, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu (e-MM) gibi dijital dönüşüm uygulamalarına verilen üst başlık adıdır.

Tevsik edici belgeler nelerdir?

Vergi Usul Kanunu'nun 229 ve takip eden maddelerinde tevsik edici belgeler; fatura, perakende satış vesikaları, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, ücret bordrosu, taşıma irsaliyesi, yolcu listeleri, günlük müşteri listeleri, muhabere evrakı olarak sayılmıştır.

E Belge e-fatura e-defter nedir?

e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. Kayıtlar standart bir xml formatında hazırlanır. Bu uygulamayla birlikte daha hızlı ve düzenli bir denetim amaçlanmıştır.

MM belgesi nedir?

Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal satın alınmasında fatura yerine geçen ticari bir vesika olarak kullanılmakta olan müstahsil makbuzunun elektronik halidir.

Elektronik belge yönetim Sistemi ilk aşaması nedir?

Belge değerlendirme formlarının geliştirilmesi belge yönetimi içerisinde bir uygulama projesi olarak düşünülmelidir. Böyle projenin başlangıç aşamasında planlama oluşturur.

Dosyalama sürecini oluşturan temel aşamalar nelerdir?

Dosyalama süreci, belgelerin dosyalanabilir olduğunun, kontrol edilmesiyle başlar ve işlemden kaldırılmasına kadar geçen süredeki her tür aşamayı içerir Hangi dosyalama sisteminin kullanılacağına karar verildikten sonra, dosyalama sürecinin en ince ayrıntısına kadar tasarlanması, sistemin etkinliğini artırır Dosyalama ...

Evrak yönetimi nedir hangi süreçleri içerir?

Kurumlarda belge niteliği taşıyan bir evrakın ortaya çıkmasından, onun dosyalanma ve arşivlenme aşamasına kadar geçen işlem süreçlerine evrak yönetimi denir.

Evrak yönetim süreci nelerdir?

Doküman yönetim sistemi genel olarak 4 bileşenden oluşur....İyi Bir Evrak Yönetim Sistemi Bileşenleri
  • Dokümanların elektronik ortama aktarılması,
  • Aktarılan dokümanların tanımlanması,
  • Tanımlanan dokümanların hedeflenen alanda depolanması,
  • Depolanan dokümanların gerekli yerlere yayılması ve aktarılması şeklindedir.

Belge Yönetimi aşamaları nedir?

Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.

Belge yönetimin alt yapı unsurları nelerdir?

Raporlar, talimatlar, yazışmalar ve formlar belge yönetiminin çalışma kapsamının dört ana unsurunu oluşturmaktadır.

Bürolarda Belge Yönetimi Nedir?

Belge yönetimi, bürolara dışarıdan gelen veya bürodan dışarıya giden belgelerin bir düzen içinde yönetilmesi anlamına gelmektedir. ... Örgütlerde bilgiyi organize etmek için yönetim bilgi sistemi (YBS), belgelere zamanında ulaşmak için belge yönetim sistemi (BYS) geliştirilmiştir.

Elektronik Belge Yönetim Sistemi nedir?

Elektronik Belge Yönetim Sistemi, kurumların faaliyetleri sırasında oluşturdukları her türlü dokümantasyonun, üretiminden nihai tasfiyesine kadar olan süreç içerisinde arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemdir.