Maliyet hesaplama ne demek?

İçindekiler:

  1. Maliyet hesaplama ne demek?
  2. Satılan ticari mallar maliyeti Nedir?
  3. Eşdeğer ürün miktarı nasıl hesaplanır?
  4. Ticari malların satın alışı ile ilgili maliyetler hangi hesabın borçlu tarafına yazılır?
  5. Devamlı envanter yöntemini kullanan bir işletmenin 153 ticari mallar Hesabının borç tarafında neler yer alır?

Maliyet hesaplama ne demek?

Maliyet muhasebesinin ilk amacı üretilen ürünlerin toplam ve birim maliyetini hesaplamaktır. Maliyet hesaplama yöntemleri, maliyetlerin saptandığı zamana, giderlerin yüklenme amacına, şekline ve üretimin yöntemine göre farklı şekillerde sınıflandırılır.

Satılan ticari mallar maliyeti Nedir?

621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti hesabı gelir tablosunun bir hesabıdır. Herhangi bir değişikliği tabi olmadan satılmak amacı ile alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetini gösteren hesaptır.

Eşdeğer ürün miktarı nasıl hesaplanır?

Eşdeğer ürün: Üretimi tamamlanamamış birimlerin, tamamlanmış birim cinsinden ifade edilmesidir. Tamamlanan birimlerin maliyeti, katlanılan toplam maliyetin toplam eşdeğer ürün miktarına bölünmesiyle hesaplanır.

Ticari malların satın alışı ile ilgili maliyetler hangi hesabın borçlu tarafına yazılır?

Bu hesapların alt hesapları da alınıp satılan mallardan oluşabilir. Bu hesapta yer alan bu alt (yardımcı) hesaplar aynı zamanda ticari malların alış olaylarıdır. 153 Ticari Mallar hesabındaki dönem başı (açılış), mal alışları ve alış giderleri olayları alış maliyetini arttırdığı için 153 nolu hesap borçlu konumda olur.

Devamlı envanter yöntemini kullanan bir işletmenin 153 ticari mallar Hesabının borç tarafında neler yer alır?

Sürekli envanter yönteminde; her satıştan sonra, satılan malların maliyet bedeli bnilindiği için, 621 satılan ticari malların maliyeti hesabına borç, 153 ticari mallar hesabına alack olarak kaydedilir.