Notür ne demek?

İçindekiler:

  1. Notür ne demek?
  2. Emeğin sonucu oluşan gelirlere ne denir?
  3. Ayırma kuramı ne demek?
  4. Uyrukluk ilkesi nedir?
  5. Dikey adalet ne demek?
  6. Artan oranlı tarife nedir?
  7. Eşit oranlı fedakarlık nedir?
  8. Eşit mutlak fedakarlık nedir?
  9. KDV tersine artan oranlı mı?
  10. Tersine artan oranlı vergi nedir?

Notür ne demek?

Elektrikte Nötr; Elektriksel yüke sahip olmayan, yüksüz anlamına gelmektedir. Fizikte nötr: Elektrik bakımından ne artı (+), ne de eksi (-) özelliği göstermeyen cisimlere nötr cisim denir. Bilindiği gibi elektrikte iki cins vardır. ... Kimyada Nötr: Ph'ı 7.

Emeğin sonucu oluşan gelirlere ne denir?

Ücret, emeğin geliridir. Ücretin hangi esaslara göre hesaplanacağı tarafların anlaşmasına bağlıdır. Zaman birimine, parça başına , götürü veya yüzde esasına göre ücret belirlenebilir.

Ayırma kuramı ne demek?

Ayırma ilkesi, kişilerin elde ettiği gelir unsurlarına göre farklı vergilendirmeyi öngörür. Emekten kaynaklanan ücret gelirlerinin sermaye gelirine kıyasla korunmaya ihtiyaç gösterdiği varsayımından hareketle ücretten, servet ve sermaye gelirlerine göre daha düşük oranda vergi alınması esasına dayanır.

Uyrukluk ilkesi nedir?

Yani bir kişinin tüm dünyada elde ettiği gelirlerin toplanarak ikametinin bulunduğu ülkede toplanarak vergilendirilmesini ifade eder. ... Uyrukluk ilkesi; bu ilke gereği bir ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olan kişi o ülkeye vergi ödemektedir.

Dikey adalet ne demek?

Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir.

Artan oranlı tarife nedir?

Artan Oranlı Vergi Tarifesi Artan oranlı vergi tarifesinde, matrahın artmasına paralel olarak vergi oranı da artış gösterir. Ülkemizde gelir ve veraset intikal vergileri artan oranlı tarifelerine örnek olarak verilebilir. Sınıf usulü ve Dilim usulü olmak üzere iki türde incelenebilir.

Eşit oranlı fedakarlık nedir?

Eşit Oranlı Fedakarlık Görüşü Toplumdan daha fazla fayda elde ettikleri gerekçesiyle yüksek gelirlilerin, düşük gelirlilere göre daha fazla vergi ödemelerini (fedakârlıkta bulunmalarını) ifade etmektedir.

Eşit mutlak fedakarlık nedir?

Eşit mutlak fedakarlık görüşü; matrahın büyüklüğüne bakılmaksızın kişilerin aynı miktarda vergi ödemelerini ifade eder. ... Geliri yüksek olanlar daha fazla vergi vermektedir. En az toplam fedakarlık görüşü; verginin, toplumun tüm kesimleri üzerinde yarattığı toplam fedakarlığın en az düzeyde olmasını öngörmektedir.

KDV tersine artan oranlı mı?

Gelir ile servetin tüketim amacıyla kullanılması sırasında alınan dolaylı vergiler tersine artan oranlı olup, gayri şahsi özellik gösterirler. ... Yayılı gider vergilerinden olan Katma Değer Vergisi (KDV) vergi piramitleşmesinin olmadığı dolaylı bir vergidir.

Tersine artan oranlı vergi nedir?

Tersine artan oranlı vergi tarifeleri, vergi yükü ile toplam gelir miktarı arasında kurulan ilişki sonucu ortaya çıkmaktadır. ... Bu yüzden, matrah arttıkça ortalama vergi oranının azaldığı tarifelere sahip vergilere, tersine artan oranlı vergiler ya da gerileyici (ric'i) vergiler denir.