Iki kişi arasında sözleşme nedir?

İçindekiler:

  1. Iki kişi arasında sözleşme nedir?
  2. Ön sözleşme nelerdir?
  3. Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?
  4. Iyi bir sözleşme nasıl olmalıdır?
  5. Genel işlem şartları nelerdir?
  6. Ön sözleşme şekle bağlı mıdır?
  7. Hukuka aykırılığı ortadan kaldıran sebepler nelerdir?
  8. Korkutmanın şartları nelerdir?
  9. Sözleşme incelerken nelere dikkat edilmeli?
  10. Genel işlem koşulları nerelerde kullanılır?
  11. Genel işlem koşullarının yaptırımı nedir?

Iki kişi arasında sözleşme nedir?

Sözleşme, birden fazla kişinin hukuki bir netice oluşturmak amacıyla belirli bir konu üzerinde vardığı anlaşmadır. Sözleşmeler yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir.

Ön sözleşme nelerdir?

Bir sözleşmenin ileride kurulması amacıyla bir başka sözleşme yapılması mümkün olabilir.Buna hukukumuzda ön sözleşme adı verilir.6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 29.maddesi ön sözleşme başlığı altında bu konuya açıklık getirmiştir. Maddeye göre bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmeler geçerlidir.

Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?

' Sözleşme yapılırken aşırı yararlanma,aldatma, yanılma,korkutma,tehdit altında olma gibi durumlarda yine sözleşme , dava açılarak geçersiz hale getirilip varsa verilenler geri alınabilmektedir.

Iyi bir sözleşme nasıl olmalıdır?

Sözleşme yeri ve tarihi mutlaka yazılmalı ve bir her tarafa en az bir nüshası verilmelidir. Sözleşmenin aslı iyi muhafaza edilmeli, gerekli zamanlarda fotokopileri kullanılmalıdır. Bunun yanında sözleşmenin ekleri veya teknik şartnamesi varsa bunlarda belirtilmeli ve sözleşmeye eklenmelidir.

Genel işlem şartları nelerdir?

Genel işlem koşulları, bir sözleşme yapılırken düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla, önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir. Bu koşulların, sözleşme metninde veya ekinde yer alması, kapsamı, yazı türü ve şekli, nitelendirmede önem taşımaz.”

Ön sözleşme şekle bağlı mıdır?

“Bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmeler geçerlidir. Kanunlarda öngörülen istisnalar dışında, önsözleşmenin geçerliliği, ileride kurulacak sözleşmenin şekline bağlıdır.” Hükmü yer almaktadır. Görülmektedir ki, bir akdin sıhhati hangi şekle tabi ise taahhüdün bu şekle uyularak yapılması gerekir.

Hukuka aykırılığı ortadan kaldıran sebepler nelerdir?

Hukuka aykırılığı ortadan kaldıran hallerin başlıca örnekleri; meşru müdafaa, kanunun emrinin yerine getirilmesi, amirin emrinin yerine ge- tirilmesi, hakkın kullanılması ve ilgilinin rızası, he- kimlik mesleğinin icrası, sportif faaliyetler sırasında- ki yaralamalardır.

Korkutmanın şartları nelerdir?

MADDE 38- Korkutulan, içinde bulunduğu durum bakımından kendisinin veya yakınlarından birinin kişilik haklarına ya da malvarlığına yönelik ağır ve yakın bir zarar tehlikesinin doğduğuna inanmakta haklı ise, korkutma gerçekleşmiş sayılır.

Sözleşme incelerken nelere dikkat edilmeli?

Sözleşmeye göre, gerçekleşmemiş edimlerden kimin neyden ne kadar sorumlu olduğunu yakalamak önemlidir. Asla sözlü bir anlaşmaya güvenmeyin. Sözleşmedeki tüm hak ve sorumluluklarınızı bilin. Sözleşmenin tamamını dikkatlice okuyunuz, çünkü haklar ve sorumluluklar genellikle sözleşmeye dağılmıştır.

Genel işlem koşulları nerelerde kullanılır?

Genel işlem koşulları, günümüzde bankacılık, sigortacılık, seyahat, taşıma ve iş hukuku gibi birçok alanda kullanılan sözleşmelerde yer almak- tadır. Günlük hayatımızda bu kadar çok kullanılmasına rağmen, 6098 sayılı Kanunu'na kadar Borçlar Kanunumuzda bu konuya ilişkin hiçbir düzenleme yoktu.

Genel işlem koşullarının yaptırımı nedir?

TBK'da genel işlem koşullarına aykırılık halinde uygulanacak yaptırım “yazılmamış sayılma” olarak belirlenmiştir. Bu yaptırım türü sözleşmenin tümünün geçerliliğine bir halel getirmemekte, söz konusu yaptırım yalnızca genel işlem koşullarına aykırılık taşıyan hüküm veya hükümler bakımından uygulanmaktadır.