Avrupa Birliğine Uyum Programı kapsamında hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

İçindekiler:

  1. Avrupa Birliğine Uyum Programı kapsamında hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?
  2. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hangi şirketlerin yapması gerekenler?
  3. Kişisel verilerin korunması kimleri kapsıyor?
  4. Kişisel verilerin korunması kavramı ilk olarak hangi yasal düzenleme ile mevzuatımıza girmiştir?
  5. Türkiye'de kişisel verilerin korunması ile ilgili hangi hukuksal düzenlemeler mevcuttur?

Avrupa Birliğine Uyum Programı kapsamında hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Tasarı, tarihinde kanunlaşmış ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu tarih ve 29677 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hangi şirketlerin yapması gerekenler?

Kişisel verilerin korunması hukukuna göre, şirketlerin yapması gerekenler, maddeler halinde, aşağıda bulunmaktadır.
  • Veri envanterinin oluşturulması,
  • Kurumsal politika prosedürlerin oluşturulması (Veri işleme ve saklama politikası, imha politikası, bilgi güvenliği politikası, özel nitelikli veri politikası vs.)
Daha fazla öğe...

Kişisel verilerin korunması kimleri kapsıyor?

KVKK, “kişisel verileri işleyen gerçek kişiler ile bu verileri tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işleyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanır.” Demektedir.

Kişisel verilerin korunması kavramı ilk olarak hangi yasal düzenleme ile mevzuatımıza girmiştir?

Bu alanda ilk düzenleme 1970 tarihli Almanya'nın Hessen Eyaletinde kabul edilen veri koruma kanunudur. Bu Kanun, bilişim sistemleri yardımıyla tapu kayıtlarına erişim sağlanabilmesi karşısında, verilerin elde edilmesi ve depolanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Türkiye'de kişisel verilerin korunması ile ilgili hangi hukuksal düzenlemeler mevcuttur?

1 2010 yılında 5982 sayılı Kanun'la yapılan Anayasa değişikliği ile Anayasanın 20. maddesine ilave bir fıkra eklenerek kişisel veriler, “özel hayatın gizliliği ve korunması hakkı” kapsamında Anayasal güvenceye kavuşmuştur.