Tüketicilerin karar alma aşamaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Tüketicilerin karar alma aşamaları nelerdir?
  2. Pavlovian model nedir?
  3. Tüketiciler neden satın alır?
  4. Yoğun problem çözme davranışı nedir?
  5. Karar matrisleri nedir?
  6. Karar verirken dikkat edilmesi gerekenler ve karari etkileyen faktörler nelerdir?
  7. Açıklayıcı davranış modelleri nedir?
  8. Nicosia modeli nedir?
  9. Satın alma kriterleri nelerdir?

Tüketicilerin karar alma aşamaları nelerdir?

  • Bir ihtiyacın duyulması Tüketici karar alma sürecinin yani problemin ilk aşamasıdır. ...
  • Alternatiflerin Belirlenmesi. ...
  • Alternatiflerin Değerlendirilmesi. ...
  • Satın Alma Kararı ...
  • Satın Alma Sonrası Duygular.

Pavlovian model nedir?

Pavlovian Model İnsan, varlığını öğrenilmiş ve öğrenilmemiş davranış adı verilen iki farklı davranış ile sürdürür. Bu davranış türlerinden biri insanın doğuştan getirdiği refleks adı verilen öğrenilmemiş davranışlardır. Örneğin limon görünce ağzımızın sulanması, gözümüze toz kaçınca yaşarması gibi.

Tüketiciler neden satın alır?

Tüketici, kendisinin ya da ailesinin kişisel dilek, istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için pazarlama bileşenlerini satın alır. Bu bağlamda tüketici; tatmin edilecek ihtiyacı, harcayacak parası ve harcama isteği olan kişi, kurum ya da kuruluşlardır.

Yoğun problem çözme davranışı nedir?

Yoğun problem çözme yüksek ilgilenim olduğunda söz konusudur. İlgilenim düzeyi yüksek olduğunda tüketici karar alma şekli yoğun sorun çözmedir ve içsel ve dışsal tüm bilgiler toplanır. ... Tüketicinin önemli bulmadığı, finansal ve sosyal risk algılamadığı ürünler düşük ilgilenime sahiptir.

Karar matrisleri nedir?

Karar matrisi, karar seçenekleri ve değerlendirme ölçütleri belirlendikten sonra karar verici tarafından oluşturulan × n m boyutlu bir matristir. Burada, n ve m sırasıyla karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısıdır.

Karar verirken dikkat edilmesi gerekenler ve karari etkileyen faktörler nelerdir?

Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve örgütsel unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler. Bunlar arasında en önemlisi değerlerdir.

Açıklayıcı davranış modelleri nedir?

Açıklayıcı Davranış Modelleri; Tüketicilerin neden öyle ya da böyle davrandıklarını açıklayan modellerdir. Güdü: Kişi eylemlerinin yönünü, gücünü ve öncelik sırasını belirleyen ve kişiyi harekete geçiren güçtür Güdüler kişide harekete doğru bir eğilim yaratır.

Nicosia modeli nedir?

Nicosia tarafından geliştirilen bu modelde, hiç reklamı yapılmamış ürüne karşı oluşacak tüketici tepkileri ele alınmaktadır. Ancak bu durum günümüzdeki yoğun reklam ortamında mümkün görünmektedir. Bu model, tüketicinin reklamdan etkilenerek işletmeden belirli bir markayı satın almak isteyeceği varsayılmaktadır.

Satın alma kriterleri nelerdir?

Satın almanın önemli olan 3 ana kriteri bulunmaktadır. Bunlar; Kalite, Maliyet ve Termindir. Bu üç kriterden en az ikisinin bir satın alma sürecinde bulunması zorunludur. Gerçekleştirilen her satın alma işleminde, sürecin tüm aşamaları kayıt altına alınmalı ve alınan tüm bu kayıtlar bir dosyada muhafaza edilmelidir.