Anayasanın 10 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasanın 10 maddesi nedir?
  2. Anayasa 70 madde nedir?
  3. Aynı durumda bulunanların aynı işlemlere farklı hukuki durumda olanlara ise farklı kuralların uygulanması için aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılır?
  4. Anayasa 56 madde nedir?
  5. Anayasa 153 madde nedir?
  6. Ayrımcılık nedir ve türleri nelerdir?
  7. Farklı işlem yasağı nedir?

Anayasanın 10 maddesi nedir?

Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Anayasa 70 madde nedir?

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

Aynı durumda bulunanların aynı işlemlere farklı hukuki durumda olanlara ise farklı kuralların uygulanması için aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılır?

Ayrıca, Anayasanın 10. maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesi, birbiriyle aynı hukuki durumda olanlara veya olması gerekenlere ayrı kuralların uygulanmasını ve ayrıcalıklı kişi ve toplulukların yaratılmasını engellemektedir.

Anayasa 56 madde nedir?

“Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.” ...

Anayasa 153 madde nedir?

5. "MADDE 153.- Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. Anayasa Mahkemesi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez.

Ayrımcılık nedir ve türleri nelerdir?

Ayrımcılık temelde; 'cinsiyet ayrımcılığı ve ücret ayrımcılığı' ekseninde yoğunlaşmış olsa da yargı kararlarına yansıyan örneklere bakıldığında 'ırk ayrımcılığı, dil ayrımcılığı, din ayrımcılığı, engelli birey ayrımcılığı, köken ayrımcılığı' gibi ayrımcılık çeşitleri de mevcuttur.

Farklı işlem yasağı nedir?

İş hukukunda ayrımcılık yasağı; işverenin haklı nedenler bulunmaksızın işçiler arasında farklı davranmaması, haksız ayrımda bulunmaması ve keyfi davranışlardan kaçınması yükümlüğünü ifade eder.