Part time iş sözleşmesi nedir?

İçindekiler:

  1. Part time iş sözleşmesi nedir?
  2. Part time çalışanlar ne kadar maaş alır?
  3. Part time eleman en az kaç saat çalışır?
  4. İş sözleşmesinin şartları nelerdir?
  5. Part time çalışmak yasal mı?
  6. Kısmi süreli çalışma süresi ne kadar?
  7. Iş sözleşmesini kimler yapamaz?
  8. İş sözleşmesi yapma zorunluluğu olan kişiler kimlerdir?
  9. Part time ayda en fazla kaç saat çalışır?
  10. Part time çalışan biri rapor parası alabilir mi?
  11. Part time Asgari ücret 2021 ne kadar?
  12. Kısmi süreli çalışma ayda en az kaç gün?
  13. Kısmi süreli çalışma hakkı nedir?
  14. Iş sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?
  15. Iş kanunu hükümleri kimlere uygulanmaz?

Part time iş sözleşmesi nedir?

-4857 sayılı İş Yasası'nın 13. Maddesine göre part-time çalışma ya da kısmi süreli çalışma; “İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli sözleşmesidir.”

Part time çalışanlar ne kadar maaş alır?

Haftalık 40 saat benzer pozisyonda çalışan kişinin maaşı 4000 olsun. Haftalık 40 saat, aylık 40×4=160 saat (çalışma süresi) 4000/160=25 (saatlik ücret) Bu durumda ayda 80 saat çalışan part time çalışanın aylık maaşı 80×25=2000 TL.

Part time eleman en az kaç saat çalışır?

Part time çalışanların haftada 1 gün iş izinleri vardır. Part time işçi için genel olarak 30 saat çalışma süresi belirlenir ancak kısıtlı zamanda 30 saati doldurma zorunluluğu yoktur. Haftanın belirlenen günlerine 30 saat yayılır ve çalışma sistemi bu şekilde planlanmış olur.

İş sözleşmesinin şartları nelerdir?

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak görmeyi, diğer tarafın da (işveren) ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.

Part time çalışmak yasal mı?

İş kanunu Açısından 4857 Sayılı İş Kanunu, part time çalışması düşünülen işçiler ile işveren arasında sözleşme yapılması zorunludur. Yani kısmi süreli sözleşme, haftalık normal çalışma süresi olan 45 saatin üçte ikisine denk gelen kısmı yani 30 saat ve altındaki süreler için yapılabilir.

Kısmi süreli çalışma süresi ne kadar?

İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması esastır.

Iş sözleşmesini kimler yapamaz?

İş sözleşmesini herkes yapabilir mi? İş sözleşmesi yapabilmek için tarafların fiil ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan kişi ile kurulan iş sözleşmesi geçersizdir. Ancak bu durumda dahi hükümsüzlük anından öncesi için karşılıklı borçlar ve alacaklar mevcut sayılır.

İş sözleşmesi yapma zorunluluğu olan kişiler kimlerdir?

İşverenin işçi ile iş sözleşmesi yapma zorunluluğu vardır. İşverenin bu husustan kaçınması halinde yine İş Kanunu'nun 99. Maddesi'nin c bendine göre idari para cezası uygulanır.

Part time ayda en fazla kaç saat çalışır?

Daha net bir tanım yapılması gerekirse tam zamanlı çalışma şeklinde haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmişken, kısmi süreli (Part time) çalışmada bu süre en fazla 30 saattir.

Part time çalışan biri rapor parası alabilir mi?

Yarı zamanlı çalışan işçi de rapor alabilir | Ekmek ve Gül. Analık izinleri sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi de rapor alabilir. Raporlu olunan süre boyunca SGK'dan işgöremezlik ödeneği ödenir.

Part time Asgari ücret 2021 ne kadar?

Eğer 2021 yılı asgari ücret üzerinden gidecek olursak, part time modelinde çalışan bir kişi 1883 TL maaş almaktadır. Bu ücret çalışma süresine göre farklılıklar gösterebilir.

Kısmi süreli çalışma ayda en az kaç gün?

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞAN SİGORTALININ AY İÇİNDEKİ PRİM GÜN SAYISI 20 GÜNDEN FAZLA OLAMAZ. Sosyal Güvenlik Kurumu e-bildirge uygulamasında sistemsel düzenleme yaparak, eksik gün nedeni olarak “kısmi istihdam (06 kodlu)” seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin vermemektedir.

Kısmi süreli çalışma hakkı nedir?

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA NEDİR? İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli (part-time) iş sözleşmesidir. ... İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.

Iş sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

İş Sözleşmesi düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler; İşçi- İşveren Bilgileri, Sözleşme Geçerlilik Süresi, Deneme Süresi, Maaş Bilgisi, Fazla Çalışma Durumu, Sözleşmenin Fesih Ve Tazminat Hükümleri gibi hükümler açık ve kesin olmalıdır.

Iş kanunu hükümleri kimlere uygulanmaz?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. ... Ayrıca faaliyet konusu da yasanın kapsamı dışında kalmaya sebep olmayacaktır.