Asliye ceza mahkemesinin görevsizlik kararına itiraz nereye yapılır?

İçindekiler:

  1. Asliye ceza mahkemesinin görevsizlik kararına itiraz nereye yapılır?
  2. Görevsizlik itirazı ne zamana kadar yapılabilir?
  3. Görevsizlik itirazı hangi aşamada yapılır?
  4. Karar görevsizlik nedir?
  5. Savcının görevsizlik kararı vermesi ne demek?
  6. Görevsizlik kararı verilmesi halinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi için hangi süre içinde başvurulmalıdır?
  7. Görevsizlik kararı sonrası ne yapılır?
  8. Görevsizlik kararı üzerine ne yapılır?
  9. Görevsizlik ne anlama gelir?
  10. Kesin karar temyiz edilir mi?
  11. Kesin karara nasıl itiraz edilir?
  12. Görevsizlik üzerine verilen kararlar kesin midir?
  13. Görevsizlik kararı iddianame yerine geçer mi?
  14. Yetkisizlik kararı kesinleştikten sonra ne şekilde karar verilir?
  15. Yetkisizlik kararı kesinleştikten sonra süresi içinde dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesi talep edilmez ise ne olur?
  16. Kesin kararlara karşı ne yapılabilir?
  17. Bölge idare mahkemesi kararına karşı itiraz nereye yapılır?
  18. Savcılığın görevsizlik kararı nedir?

Asliye ceza mahkemesinin görevsizlik kararına itiraz nereye yapılır?

Görevsizlik kararına İtiraz Asliye ceza mahkemesi hakimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine aittir.

Görevsizlik itirazı ne zamana kadar yapılabilir?

Görevsizlik kararına karşı kararın tefhim ve tebliğinden itibaren 7 gün içinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilir. Mahkeme görevsizlik kararının doğru olduğu kanaatindeyse itirazın incelenmesi için dosyayı itirazı incelemeye yetkili mahkemeye gönderir.

Görevsizlik itirazı hangi aşamada yapılır?

Anayasa Mahkemesine göre, kamu düzenine ilişkin olan görevsizlik veya kanunda uyuşmazlığın sadece o yer mahkemelerinde görüleceğinin belirtildiği kesin yetki kurallarının varlığı halinde, görevsizlik veya yetkisizlik kararları davanın her aşamasında mahkemece resen ya da taraflardan birinin itirazı üzerine ...

Karar görevsizlik nedir?

Mahkemenin göreve ilişkin yaptığı inceleme sonucunda görevsiz olduğu sonucuna ulaşması durumunda verdiği karara görevsizlik kararı denir. ... Ayrıca dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir. Dava dosyasını kendiliğinden görevli mahkemeye göndermesi mümkün değildir, yalnızca bu konu hakkında karar verir.

Savcının görevsizlik kararı vermesi ne demek?

Yargılamanın görevi dışında kalan bir suç nedeniyle başka bir mahkemenin görevli olduğu yönünde karar vermesi görevsizlik kararıdır.

Görevsizlik kararı verilmesi halinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi için hangi süre içinde başvurulmalıdır?

Dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi ve davaya görevli mahkemede devam edilebilmesi için görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin kararı veren mahkemeye başvurarak dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir (HMK'nun 20. ...

Görevsizlik kararı sonrası ne yapılır?

Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir.

Görevsizlik kararı üzerine ne yapılır?

Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir.

Görevsizlik ne anlama gelir?

Yargılamanın görevi dışında kalan bir suç nedeniyle başka bir mahkemenin görevli olduğu yönünde karar vermesi görevsizlik kararıdır.

Kesin karar temyiz edilir mi?

HMK m. 366 atfıyla (istinaf kanun yoluna ilişkin) HMK m. 343-3'inci maddeler, temyiz kanun yoluna da kıyas yoluyla uygulanır. Buna göre, kesin karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyiz talebinin reddedilmesi halinde de temyiz talebinin reddi kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.

Kesin karara nasıl itiraz edilir?

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Görevsizlik üzerine verilen kararlar kesin midir?

Bu durumda ortada usulüne uygun şekilde kesinleşmiş bir görevsizlik kararının varlığından söz etme olanağı bulunmamaktadır. Görevsizlik kararı kesinleşmediğinden görevli mahkemede davaya devam edilmesi de mümkün değildir.

Görevsizlik kararı iddianame yerine geçer mi?

Görevsizlik kararı yoluyla iddianameye konu edilmemiş bir olayın dava konusu haline getirilemesi mümkün değildir. Yani iddianamede anlatılmayan bir eylemden dolayı görevsizlik kararı verilmesi durumunda, bu eylemden dolayı hüküm kurulması da CMK'nın 225. maddesine aykırılık oluşturacaktır.

Yetkisizlik kararı kesinleştikten sonra ne şekilde karar verilir?

6100 sayılı HMK`nun 20. maddesinde; görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ ...

Yetkisizlik kararı kesinleştikten sonra süresi içinde dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesi talep edilmez ise ne olur?

Yukarıda belirtildiği gibi yetkisizlik kararının kesinleşmesinden itibaren on gün içinde yetkili (veya yetkisizlik kararını veren) mahkemeye dilekçeyle başvurulmadığı veya çağrı kağıdı çıkarılmadığı takdirde dava açılmamış sayılır.

Kesin kararlara karşı ne yapılabilir?

KESİN KARARLAR YÖNÜNDEN MADDİ HATANIN DÜZLETİLMESİ TALEPLİ KARAR DÜZELTME. Bilindiği üzere, olağan kanun yolları, henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı başvurulan kanun yoludur. Olağan kanun yolları; İstinaf, Temyiz ve Karar Düzeltme kanun yollarıdır.

Bölge idare mahkemesi kararına karşı itiraz nereye yapılır?

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay'a temyiz başvurusu yapılabilir (İYUK m.46):

Savcılığın görevsizlik kararı nedir?

Yargılamanın görevi dışında kalan bir suç nedeniyle başka bir mahkemenin görevli olduğu yönünde karar vermesi görevsizlik kararıdır.