Istinafta acik ne demek?

İçindekiler:

  1. Istinafta acik ne demek?
  2. Istinaf kanun yolu ne zaman yürürlüğe girdi?
  3. Bölge adliye mahkemeleri ne zaman yürürlüğe girdi?
  4. Istinafta yeni iddia ileri sürülebilir mi?

Istinafta acik ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemesi ile temyiz yolu arasındaki, 2. Derecedeki bir denetim sistemi ve kanun yoludur. Şöyle diyebiliriz ki 1. Derece mahkemenin kararı sonrasında istinaf yoluna başvurulduğunda, verilen karar istinaf yolu ile denetime sokulacak, daha sonra temyiz yolu açık ise temyize başvurulabilecektir.

Istinaf kanun yolu ne zaman yürürlüğe girdi?

İstinaf yolu 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu[1] (“HMK”) tarafından öngörülmüştür. İstinaf yolu ile birlikte yerel mahkeme kararlarına karşı temyiz yolundan önce bölge adliye mahkemelerinde istinaf yoluna da başvurulabilecektir.

Bölge adliye mahkemeleri ne zaman yürürlüğe girdi?

Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004'te yasalaşan mahkemeler, 2016'da faaliyete başladı. Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 20'da yapılan eklemelerle on beşe yükseldi.

Istinafta yeni iddia ileri sürülebilir mi?

Kural: İstinaf kanun yoluna başvurularda yeni delil ileri sürülemez. İstisna: ... İlk derece mahkemesinde usulüne uygun şekilde gösterildiği halde incelenmeyen deliller ileri sürebilir. 2.