Coğrafi işaret kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Coğrafi işaret kavramı nedir?
  2. Coğrafi işaret tescili neden önemlidir?
  3. Coğrafi işaret tesciline kimler sahip olabilir?
  4. Coğrafi işaret mahreç ne demek?
  5. Coğrafi işaretlerle ne hedeflenir?
  6. Coğrafi işaret nedir Eodev?
  7. Coğrafi işaret Nasıl Kullanılır?
  8. Coğrafi işaretli ürünler ne demektir?
  9. Hangisi coğrafi işaretli bir üründür?
  10. Coğrafi işaret tescil başvurusu yapabilecek gerçek veya tüzel kişiler kimlerdir?
  11. Coğrafi işaret tescili ne demek?
  12. Coğrafi işaretler marka olarak tescil edilebilir mi?
  13. Coğrafi işaret nedir nasıl alınır?
  14. Coğrafi işaretler kaça ayrılır?
  15. AB coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır?

Coğrafi işaret kavramı nedir?

Coğrafi işaret, temel olarak benzerlerinden farklılaşmış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir yöresel ürün adını ifade eder. Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaret tescili neden önemlidir?

Coğrafi işaret tescili tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korur. Çünkü tescil yöresel, bölgesel ve ülkesel genelliğe sahip olup, sağladığı haklar belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz.

Coğrafi işaret tesciline kimler sahip olabilir?

Coğrafi işaret tescili almış ürün tescilde düzenlenen şartlara uygun üretim yapan herkes kullanabilir. ... Coğrafi işarete konu olan ürünün üretimi, kaynağı gibibir takım genel niteliklerine bağlı olarak yerel özelliklerden ötürü bellibir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır.

Coğrafi işaret mahreç ne demek?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir.

Coğrafi işaretlerle ne hedeflenir?

Coğrafi işaret taşıyan ürünler yerel ekonomiye önemli bir katma değer sağlamaktadır. Bu ürünlerin üretildiği bölgelerde oluşan turizm olayları yanında istihdam (mevsimlik istihdam artışı da dâhil), ticari hareketlilik, sosyo-ekonomik yapının pozitif yönde etkilenmesi ile ülke ekonomisine olumlu yansımaktadır.

Coğrafi işaret nedir Eodev?

Kısaca coğrafi işaret; "belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretler"dir.

Coğrafi işaret Nasıl Kullanılır?

Tescilli coğrafi işaret ile birlikte amblemin kullanımı zorunludur. Coğrafi işaret, “Antep Baklavası”, “Malatya Kayısısı”, “Aydın İnciri” gibi ürünlerimizin adları olup, bu adlar ürün üzerinde kullanıldığında, beraberinde amblemin kullanılması zorunludur.

Coğrafi işaretli ürünler ne demektir?

Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.

Hangisi coğrafi işaretli bir üründür?

Coğrafi işaretler, Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın inciri gibi benzerlerinden farklılaşmış ve bu farklılığı, ününü kazandığı yöreye borçlu olan, katma değeri yüksek ürünlerdir.

Coğrafi işaret tescil başvurusu yapabilecek gerçek veya tüzel kişiler kimlerdir?

Coğrafi işaret tescil başvurusu, coğrafi işarete konu olan ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından yapılabilmektedir.

Coğrafi işaret tescili ne demek?

Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaretler marka olarak tescil edilebilir mi?

Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez.

Coğrafi işaret nedir nasıl alınır?

Coğrafi işaret tescili, bireysel bir hak olarak kabul edilmez. Coğrafi işarete konu olan ürünün üreticileri için ortak bir kullanım hakkı sağlamaktadır. Bu kapsamda olan ürünün üreticisi olan kişiler, tüketici dernekleri,ürünle ilgili bölgedeki kamu kuruluşları tarafından başvurusu gerçekleştirilebilir.

Coğrafi işaretler kaça ayrılır?

Coğrafi işaretler “menşe adı” ve “mahreç işareti” olmak üzere ikiye ayrılır.

AB coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır?

AB coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır?
  1. Başvurular doğrudan AB Komisyonuna gönderilir.
  2. Coğrafi işaretler, kaynaklandığı ülkedeki adıyla ve Latin harfleriyle yazılışı ile korunur.
  3. Başvuru, “yasal oluşumuna ve bileşimine bakılmaksızın başvuruya konu ürünü üreten üreticilerden oluşmuş bir grup” tarafından yapılır.
Daha fazla öğe...