Değer artış kazanç nedir?

İçindekiler:

  1. Değer artış kazanç nedir?
  2. Değer artış kazancı nasıl hesaplanır?
  3. Değer artış kazancı vergisini kim öder?
  4. Gelir Vergisi Kanunu değer artış kazancı nedir?
  5. Gayrimenkul değer artış kazanç vergisi nasıl hesaplanır?
  6. Değer artış kazancı vergisi nereye ödenir?
  7. Aşağıdakilerden hangisi gelir vergisinde Değer artış kazancı olarak vergilendirilir?

Değer artış kazanç nedir?

Bir malın elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak adlandırılır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir.

Değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış  ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.

Değer artış kazancı vergisini kim öder?

Değer artış kazancı, gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satın alan ve geçtiğimiz sene satarak gelir elde eden kimseler bu sene ödemekle mükellef oluyor.

Gelir Vergisi Kanunu değer artış kazancı nedir?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi uyarınca miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda uygulanan bir kazanç vergisidir ...

Gayrimenkul değer artış kazanç vergisi nasıl hesaplanır?

1- Alış ve satış aylarından bir önceki ayın Yİ-ÜFE oranları (endeks değerleri) ile alış fiyatı çarpılır ve bu sayede alış fiyatı enflasyona göre düzeltilerek bugünün (ya da satış günü) TL değerine getirilir. 200.000 TL * (422,94/235,84) = 358.666 TL.

Değer artış kazancı vergisi nereye ödenir?

Gelir Vergisi Kanununa göre satın alınan konut, daire, ev, işyeri vb. yapılan satın almalardan sonraki 5 yıl içerisinde satılırsa gayrimenkul değer artışı kazancı olarak hesaplanır ve vergi talep edilir. Değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi ödemeleri vergi dairelerine yapılır.

Aşağıdakilerden hangisi gelir vergisinde Değer artış kazancı olarak vergilendirilir?

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin satın alınma tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabidir. Bu durumun istisnası bedelsiz olarak veya veraset yoluyla elde edilen gayrimenkullerdir.