Anayasanın 13 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasanın 13 maddesi nedir?
  2. 13 Made nedir?
  3. Anayasanın 38 maddesi nedir?
  4. 15 inci madde nedir?
  5. Yeni anayasanın 16 maddesi ne diyor?
  6. Anayasanın 39 maddesi nedir?
  7. Anayasanın geçici 15 maddesi kaldırıldı mı?
  8. Anayasanın 4 maddesi değiştirilebilir mi?
  9. Ispat hakkı nı kaldıran yasa ne zaman hangi iktidar döneminde çıkarılmıştır?
  10. Anayasanın geçici 15 maddesi nedir?

Anayasanın 13 maddesi nedir?

MADDE 13.- Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

13 Made nedir?

YARGI PAKETİNDEKİ 13. MADDE NEDİR? 13 MADDE : Bazı katalog suçlarda "somut delil aranması" şartı. ... Çocuğa cinsel istismar gibi katalog suçlarda somut delil aranması şartını getiren 13. maddeden büyük kaygı duyduklarını ifade eden kullanıcılar, bu suçta önemli artışlar yaşanabileceğinden kaygılandıklarını dile getiriyor.

Anayasanın 38 maddesi nedir?

Madde 38 – Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. ... Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur.

15 inci madde nedir?

MADDE 15. – Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.

Yeni anayasanın 16 maddesi ne diyor?

MADDE 16.– Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir. MADDE 17.– Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Anayasanın 39 maddesi nedir?

Yürürlükteki 1982 Anayasası'nda "Kişinin Hakları ve Ödevleri" başlıklı 39. maddesinde yer almıştır. « Kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı, bu görev ve hizmetin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılan isnatlardan dolayı açılan hakaret davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir.

Anayasanın geçici 15 maddesi kaldırıldı mı?

Anayasanın geçici 15. Maddenin 3. fıkra hükmü 2001 yılında yapılan anayasa değişikliği sırasında AB'nin dayatması ile kaldırılmış, ancak bu hüküm çok işlevsel olmamıştır.

Anayasanın 4 maddesi değiştirilebilir mi?

Başkenti Ankara'dır. MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Ispat hakkı nı kaldıran yasa ne zaman hangi iktidar döneminde çıkarılmıştır?

Günümüzde yürürlükteki 1982 Anayasası'nda ispat hakkı mevcuttur. Türkiye siyasi tarihi'nde ise ispat hakkı, Demokrat Parti'nin iktidarda olduğu 1950-60 yıllarında Türk siyasetinde gündem konusu olmuştur.

Anayasanın geçici 15 maddesi nedir?

MADDE 15- Savaş, seferberlik (…)(1) veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.