Karayolu Taşıma Yönetmeliği nedir?

İçindekiler:

  1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği nedir?
  2. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre şoförler hangi belgeyi almak zorundadır?
  3. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre yetki belgesi sahipleri yetki belgesinin verilmesinden itibaren kaç ay içinde faaliyete başlamak zorundadır?
  4. Karayolu yetki belgesi Nedir?
  5. Taşıma mevzuatı nedir?
  6. Karayolu Taşıma belgeleri nelerdir?
  7. Şoförler hangi belgeyi almak zorundadır?
  8. Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Kanunu'nun kapsamı içerisinde yer alır?
  9. Hangisi Karayolu Taşıma Kanunu'nun kapsamı dışındadır?
  10. H ve R türü yetki belgesi sahipleri hangi yetki belgesi sahipleriyle anlaşma yapamaz?
  11. K belgesi hangi araçlara mecburi?
  12. Geçiş ücretlerini tespit etmeye artırmaya indirim yapmaya veya tamamen kaldırmaya aşağıdakilerden hangisi yetkilidir?
  13. Tio belgesini kimler alabilir?
  14. Taşıma belgeleri nelerdir?
  15. Karayolu taşıma konşimentosu nedir?
  16. Çalışan çalıştırılan şoförlerin kaç yaşından gün almamış olmaları şarttır?
  17. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahipleri taşıtlarında kaç adet boyun korsesi bulundurmak zorundadır?
  18. Karayolunda Ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren ve SRC belgesi ve psikoteknik belgesi almış kişiye ne denir?
  19. Karayolunda ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren ve SRC belgesi ve psikoteknik belgesi almış kişiye ne denir?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, karayolu taşımacılık faaliyetlerini ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek; taşımacılık faaliyetlerinde düzeni ve güvenliği sağlamak; taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, ...

Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre şoförler hangi belgeyi almak zorundadır?

Yetki belgesi sahiplerinin yetki belgelerinin geçerlilik süresince karayolu taşımacılık faaliyetlerinin icrası ile ilgili olarak uymak sureti ile mesleki saygınlığa sahip olmaları gerekmektedir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre yetki belgesi sahipleri yetki belgesinin verilmesinden itibaren kaç ay içinde faaliyete başlamak zorundadır?

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresi 5 yıldır. Ancak, 19 uncu maddenin birinci fıkrasında belirlenen doksan günlük süre içerisinde yenilenen yetki belgeleri için yenilenmiş olan yetki belgesinde kalan süre, yenilenen yetki belgesinin geçerlilik süresine ilave edilir.

Karayolu yetki belgesi Nedir?

A Yetki belgesi: Ticari amaçla otomobil ile yolcu taşımacılığı ve oto kiralama işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Ticari amaçla otomobille yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilen bir yetki belgesi türüdür. A1 belgesi almak isteyen şahıs veya şirketlerden aynı şartlar istenmektedir.

Taşıma mevzuatı nedir?

Ulaştırma mevzuatı ise, ulaştırma konusunda çıkarılmış olan tüm hukuki düzenlemeleri içeren anlam ifade etmektedir. ... Bu amaç ile Kara yolu Taşıma Kanunu'nu ve bu kanuna ek olarak hazırlanıp yayımlanan ilgili yönetmelikler Kara yolları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanır.

Karayolu Taşıma belgeleri nelerdir?

Karayolu Taşıma Belgeleri Nelerdir?
  • Karayolu Taşıma / CMR Belgesi. ...
  • FIATA Tesellüm Belgeleri. ...
  • Nakliyeci Makbuzu. ...
  • Paket Postası Makbuzu: ...
  • TIR Karnesi. ...
  • Karayolunda En Hızlı ve Güvenli Çözümler.

Şoförler hangi belgeyi almak zorundadır?

Ayrıca, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. 18.1.1954 tarihli ve 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu hükümleri saklıdır.

Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Kanunu'nun kapsamı içerisinde yer alır?

Bu Kanun kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacıları, taşıma acentelerini, taşıma işleri komisyoncularını, nakliyat ambarı ve kargo işletmecilerini, taşıma işlerinde çalışanlar ile taşımalarda yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapıları ve benzerlerini kapsar.

Hangisi Karayolu Taşıma Kanunu'nun kapsamı dışındadır?

19. Aşağıdakilerden hangisi 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun kapsamı dışındadır? Nakliyat ambarı işletmeciliği. Resmi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari olmayan taşımalar.

H ve R türü yetki belgesi sahipleri hangi yetki belgesi sahipleriyle anlaşma yapamaz?

f) H ve R türü yetki belgesi sahipleri; C1 ve K2 yetki belgesi sahipleriyle anlaşma veya sözleşme yapamazlar. g) Posta gönderilerinin karayoluyla taşınabilmesi için ayrıca 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu kapsamında yetki belgesi alınması zorunludur.

K belgesi hangi araçlara mecburi?

Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur. Bu belge aynı zamanda nakliye yapan araçların azami ağırlıklarını da belirtir. K1 Belgesi alma şartlarını taşıyan bütün gerçek ve tüzel kişiler yük taşımacılığı yapabilir.

Geçiş ücretlerini tespit etmeye artırmaya indirim yapmaya veya tamamen kaldırmaya aşağıdakilerden hangisi yetkilidir?

Bakanlık, geçiş ücretlerini tespit etmeye, artırmaya, indirmeye veya kaldırmaya yetkilidir. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların hükümleri saklıdır. Madde 17 – (Mülga: 14/4/2016-6704/17 md.)

Tio belgesini kimler alabilir?

TİO Belgesinin kapsamı çok geniş ve birçok alan da taşımacılık organizatörlüğü yapacak tüzel veya şahıs firmalarının alması zorunlu bir belgedir. ... Bu yetki belgesi ulusal ve uluslararası taşımacılık alanında taşıma işleri organizatörü olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

Taşıma belgeleri nelerdir?

Karayolu Taşıma Belgeleri
  • Karayolu Taşıma Belgesi.
  • Paket Postası Makbuzu.
  • Tır Karnesi.
  • FİATA Tesellüm Belgeleri.
  • Nakliyeci Makbuzu.

Karayolu taşıma konşimentosu nedir?

İhracatı yapılacak olan malların alıcının adresine ulaşabilmesi için birden fazla nakliye çeşidi mevcuttur; gemi, tren, uçak veya tır. Ürün hangi yolla taşınacaksa ona göre de taşıma belgesi düzenlenir. Düzenlenen bu belgelere konşimento denir. ... Karayolu konşimentosu (CMR)

Çalışan çalıştırılan şoförlerin kaç yaşından gün almamış olmaları şarttır?

Bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde çalışan/çalıştırılan şoförlerin; yolcu taşımalarında büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları, diğer yolcu ve eşya taşımalarında başlangıç yaşı tanımlaması olmadan çalışma yaş sınırı ise; 63 yaşından gün almamış olmaları, olarak belirlendi.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahipleri taşıtlarında kaç adet boyun korsesi bulundurmak zorundadır?

b)Yolcu taşımacılığında kullanılan taşıtlarda, taşıma esnasında taşıtın çalışma düzenini olumsuz bir şekilde etkilemeyecek, çalışır vaziyette haberleşme cihazı bulundurulması zorunludur. c) Yolcu taşımacılığında kullanılan taşıtlarda her 10 koltuk için en az 1 adet olmak üzere, boyun korsesi bulundurulması zorunludur.

Karayolunda Ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren ve SRC belgesi ve psikoteknik belgesi almış kişiye ne denir?

SRC Belgesi ve Kursu. Ticari amaç ile yük, yolcu, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücülere 17.10.19/1 maddesine göre Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişilere şoför denir.

Karayolunda ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren ve SRC belgesi ve psikoteknik belgesi almış kişiye ne denir?

SRC Belgesi ve Kursu. Ticari amaç ile yük, yolcu, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücülere 17.10.19/1 maddesine göre Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişilere şoför denir.