ROK hangi durumlarda yapılamaz?

İçindekiler:

  1. ROK hangi durumlarda yapılamaz?
  2. Satrançta rok nasıl yazılır?
  3. Satrançta saptırma nedir?
  4. Şah çekilince başka taş oynanır mı?
  5. Piyon nasıl gider nasıl yer?
  6. Piyon hangi taşları yiyemez?
  7. Piyon şah çeker mi?
  8. Şah Taş yer mi?
  9. Satrançta şah deme zorunluluğu var mı?

ROK hangi durumlarda yapılamaz?

Rok'ta Şahın üzerinden geçeceği ya da geleceği kare, rakip oyuncunun herhangi bir taşı tarafından tehtid ediliyorsa, bu durum ortadan kalkıncaya kadar rok yapılmaz. Kale ile Şah arasında herhangi bir taş var ise rok bu durum ortadan kalkıncaya kadar yapılamaz.

Satrançta rok nasıl yazılır?

Kısa rok 0-0 ve uzun 0-0-0 şeklinde yazılır. d1 karesine kalemizi gideceksek ve oraya hem a1'de hem f1'deki kale gidebiliyorsa örneğin Kfd1 yazarız. Piyonu e8 karesine getirip vezir çıkacaksak e8V yazılır. Kale çıkarsak e8K şeklinde olur.

Satrançta saptırma nedir?

Saptırma, bir taşın koruma görevini bir şekilde sekteye uğratmaktır. Satranç diyagramı görselliğini zenginleştirmek için JavaScript'i aktifleştirmelisiniz.

Şah çekilince başka taş oynanır mı?

Şah çekilen taş şahtır. Şah satranç tahtası üzerinde yenilemeyen tek taştır. Dolayısıyla şah çekilen taş yenilemez. Ama satrançta şah çeken taş yenilir.

Piyon nasıl gider nasıl yer?

Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.

Piyon hangi taşları yiyemez?

Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz. Rakibin savunmasını kırmak için çoklukla piyonlar kullanılır.

Piyon şah çeker mi?

Satranç, belli kurallarla oynanan bir zeka oyunudur. Eğer piyon şahın çaprazına gelirse ve şahın korunmak için hiç taşı yoksa ve kaçacak yeri kalmadıysa ve piyonu bir sebepten yiyemiyorsa mat olur. Eğer piyon şahın çaprazına gelirse fakat şahın koruyacak taşı veya kaçacak yeri varsa veya piyonu yiyebiliyorsa mat olmaz!

Şah Taş yer mi?

Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez. Buna rağmen hareket kapasitesi ise son derece kısıtlıdır. Sağa, sola, öne, arkaya sadece 1 kare ilerleyebilir.

Satrançta şah deme zorunluluğu var mı?

Satrançta şah, vezir vb.. demek zorunlu değildir. Her hamle tek elle yapılmalıdır. Dokunulan taşı oynamak zorunludur.